Penyerang bersenjata pisau menikam beberapa kanak-kanak di Dublin

(SeaPRwire) –   Tiga kanak-kanak cedera dalam serangan itu, dengan satu dalam keadaan teruk

Polis Ireland telah menangkap seorang lelaki selepas didakwa menikam empat orang, tiga daripada mereka kanak-kanak bawah enam tahun, di sebuah sekolah di Dublin pada Khamis. Insiden itu mencetuskan protes marah di jalanan bandar itu, kerana desas-desus beredar bahawa pelaku adalah warganegara asing.

Seorang wanita dewasa dan tiga orang kanak-kanak cedera dalam serangan itu, yang berlaku di sebuah sekolah bahasa Ireland di pusat bandar. Salah seorang kanak-kanak, seorang gadis berumur lima tahun, dihantar ke hospital berhampiran dengan kecederaan teruk, manakala dua yang lain – seorang budak lelaki berumur lima tahun dan seorang gadis berumur enam tahun – dirawat kerana kecederaan kurang teruk, lapor Irish Times.

Penyerang itu ditahan di tempat kejadian oleh ahli-ahli awam dan ditangkap tidak lama kemudian, mengikut laporan media tempatan. Dia juga dihantar ke hospital untuk rawatan, dan digambarkan oleh polis sebagai lelaki dewasa dalam 50-an.

Walaupun polis tidak memberikan maklumat lanjut mengenai lelaki itu atau motivnya yang berpotensi, Gript, laman berita sayap kanan, menggambarkannya sebagai warganegara Algeria, dengan mengutip sumber polis.

Apabila gambaran suspek sebagai Algeria merebak dalam media sosial, beramai-ramai penunjuk perasaan berkumpul berhampiran tapak kejadian, di mana demonstrasi itu kemudian berubah menjadi pergaduhan antara polis beruniform dan pengacau bertopeng. Sekurang-kurangnya satu kenderaan polis dibakar, dan beberapa pegawai diserang, lapor RTE News.

Komisioner Polis Drew Harris mengutuk penjenayah itu sebagai “seorang lunatik hooligan sepenuhnya didorong oleh ideologi sayap kanan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)