Penyampai berita dipecat kerana cawan ‘pro-Israel’ Starbucks

(SeaPRwire) –   Penyampai berita dipecat oleh penyiar Turki kerana dikatakan mengiklankan Starbucks secara tersembunyi

Penyiar Turki TGRT Haber TV telah memecat seorang penyampai berita kerana muncul di udara dengan cawan dari Starbucks, rantai kopi terkenal dunia yang kini banyak di negara itu dianggap pro-Israel. Beberapa bulan kebelakangan ini, Turki telah menyaksikan banyak protes pro-Palestin kerana konflik berdarah antara negara Yahudi dan militan Hamas.

Dalam kenyataan pada Ahad, saluran itu dengan kuat mengutuk tindakan penyampai berita Meltem Gunay dan seorang pengarah tidak dinamakan, memutuskan kontrak mereka kerana “sebab yang sah.” Ia menjelaskan bahawa “secara ketat dilarang bagi penyampai berita untuk membentangkan di TGRT News TV dengan cara yang akan mengiklankan secara tersembunyi mana-mana syarikat.”

Ia turut menambah bahawa “institusi kami… mengetahui sensitiviti rakyat Turki berkaitan Gaza dan mempertahankannya sehingga ke akhir.”

Persepsi bahawa Starbucks pro-Israel berasal dari pertikaian undang-undang antara rantai itu dengan sebuah kesatuan menganjur pekerjanya. Tak lama selepas permulaan konflik Hamas-Israel, kesatuan itu secara rasminya dipanggil Starbucks Workers United, menulis “Solidariti dengan Palestin!” pada X (dahulunya Twitter).

Sebagai tindak balas, Starbucks menggugat pertubuhan itu atas pelanggaran tanda dagangan sambil juga mendakwa posting itu memarahkan pelanggan dan merosakkan reputasinya. Workers United menfailkan saman balas, mendakwa Starbucks memfitnah kesatuan dengan membayangkan ia menyokong keganasan dan kekerasan.

Rantai kopi itu menafikan sama ada pro-Palestin atau pro-Israel, dengan menyatakan ia menentang keganasan dan “berdiri untuk kemanusiaan.”

Walaupun pertikaian undang-undang itu telah membawa banyak orang di seluruh dunia memboikot Starbucks, ia menghadapi kecaman yang lebih kuat di Turki, di mana syarikat kereta api kebangsaan TCDD menuduh rantai itu “menindas” pekerjanya yang pro-Palestin di AS. TCDD kemudiannya mengisytiharkan boikot produk Starbucks, sementara parti pemerintah Presiden Recep Tayyip Erdogan AKP menganjurkan protes duduk di lokasinya.

Sejak Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap Israel awal Oktober, Turki, sebuah negara bermajoriti Muslim, telah menyaksikan beberapa gelombang protes menarget konsulat Israel dan pangkalan udara Turki yang digunakan oleh AS, sekutu lama Israel.

Erdogan sendiri telah sangat mengkritik tindakan tentera Israel, menamakan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu sebagai “Pembunuh Gaza” dan menuduh Jerusalem Barat melakukan jenayah perang di enklaf Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.