Penunjuk perasaan pro-Palestin ditangkap di universiti Texas (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pasukan negeri menangkap puluhan aktivis yang enggan meninggalkan kawasan

Pasukan negeri menggunakan serbuk lada dan bom kejut ketika menangkap puluhan penunjuk perasaan pro-Palestin di Universiti Texas di Austin. Sekurang-kurangnya 40 orang telah ditangkap pada Isnin, menurut Texas Tribune.

Sesetengah pelajar menentang penangkapan dan perlu ditarik oleh pegawai, manakala yang lain berteriak “malu” dan melemparkan air ke bas polis.

“UT Austin meminta bantuan tambahan daripada Jabatan Keselamatan Awam Texas untuk melindungi keselamatan komuniti kampus dan menguatkuasakan Peraturan Institusi kami, seperti peraturan yang melarang penempatan di kampus,” kata universiti dalam kenyataan.

Tekanan yang tegang antara polis dan aktivis berlaku di kolej di seluruh AS di mana pelajar menuntut supaya Israel menghentikan peperangan terhadap Hamas di Jalur Gaza. Pelajar yang terlibat dalam demonstrasi mendesak universiti dan kerajaan AS untuk memutuskan hubungan dengan pihak berkuasa Israel dan tentera.

Lebih daripada 800 penunjuk perasaan telah ditangkap di kampus AS sejak 18 April, termasuk lebih daripada 200 di empat buah universiti pada Sabtu lalu, menurut New York Times.

Universiti Columbia mula menggantung pelajar yang terlibat dalam protes selepas tarikh akhir untuk meninggalkan penempatan sementara di kampus bandaraya New York pada jam 2 petang waktu tempatan Isnin. Pelajar enggan meninggalkan kem buatan yang mengandungi puluhan khemah.

“Kami telah diminta untuk berpecah tetapi ia bertentangan dengan kehendak pelajar untuk berpecah,” kata Sueda Polat, salah seorang penganjur protes, kepada wartawan. “Kami tidak mematuhi tekanan universiti.” Beliau menambah bahawa kem “tidak akan dipindahkan kecuali dengan kekerasan.”

Rumah Putih mengutuk beberapa retorik yang didengari semasa protes itu, menuduh aktivis berteriak slogan anti-Semit dan menakutkan pelajar Yahudi. “Pernyataan berbahaya dan menjijikkan ini membuatkan perut terasa mual dan harus menjadi isyarat kejutan. Ia menjijikkan untuk menyeru pembunuhan orang Yahudi,” kata Timbalan Setiausaha Akhbar Rumah Putih Andrew Bates pada Jumaat.

Walaupun AS menyatakan kebimbangan terhadap tindakan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di Gaza, ia enggan menyeru gencatan senjata menyeluruh yang komprehensif. Lebih daripada 34,000 orang Palestin telah terbunuh di Gaza, menurut pihak berkuasa Hamas tempatan.

Pusingan terbaru pertempuran di Timur Tengah dipicu oleh serbuan Oktober 7 oleh Hamas dan kumpulan militan bersekutu ke selatan Israel. Serbuan itu mengorbankan lebih 1,100 nyawa dan lebih 200 tebusan dibawa ke Gaza. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berkata IDF tidak akan berhenti sehingga ia akan “menyempurnakan penghapusan briged Hamas” di bahagian selatan enklaf yang padat penduduk itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.