Penunjuk perasaan mempunyai ‘sindrom Stockholm’ – Milei

(SeaPRwire) –   Presiden Argentina mencadangkan mereka yang membantah “terapi kejutan” suka kepada “komunisme”

Penunjuk perasaan di luar Kongres di Buenos Aires membantah potongan dalam kepada kerajaan mengagumi sistem yang membawa mereka ke kemiskinan, Presiden Argentina Javier Milei berkata pada Khamis.

Ribu-ribu telah datang pada Rabu malam untuk membantah dekri kecemasan Milei. Presiden baru dilantik itu telah bergerak untuk membatalkan 11 kementerian kerajaan dan melaksanakan penyusunan semula meluas dengan niat untuk memulakan semula ekonomi yang terjejas oleh hiperinflasi dan hutang.

Dalam temubual dengan Radio Rivadavia pada Khamis, Milei menggambarkan langkah-langkah kecemasan sebagai “untuk rakyat” dan “menyokong pasaran, bukan syarikat-syarikat.”

“Mungkin ada orang yang mengalami sindrom Stockholm,” kata Milei apabila diminta tentang penunjuk perasaan yang mengetuk periuk dan kuali di luar Istana Kongres. “Mereka memeluk dan mencintai model yang telah merendahkan mereka. Ada orang yang melihat komunisme dengan nostalgia, cinta, dan kasih sayang.”

Frasa ‘sindrom Stockholm’ dicipta selepas insiden 1973 di ibu negara Sweden apabila tebusan membangunkan simpati terhadap penculik mereka.

Milei adalah populis libertarian yang berkempen atas platform reformasi mendadak. Beliau memenangi pusingan akhir presiden pada November dengan margin 11 mata ke atas bekas Menteri Ekonomi Sergio Massa.

Sejak mengambil alih pada awal Disember, beliau telah bergerak untuk membatalkan hampir satu dozen kementerian kerajaan, termasuk Pengangkutan, Wanita, Buruh, Alam Sekitar, Pembangunan Sosial, Pendidikan, dan Pelancongan.

Menganjurkan dekri kecemasan pada Rabu, Milei menggambarkan mereka sebagai pakej penstabilan yang bertujuan untuk menangani inflasi dan memperbaiki situasi makroekonomi walaupun mengakui bahawa banyak bahagiannya “tidak menyenangkan.”

Pembangkang telah memanggil langkah Milei tidak perlembagaan, menuduh beliau melanggar pemisahan kuasa. Gabenor Buenos Aires Axel Kicillof, salah seorang pemimpin faksi Kirchnerist, menuduh Milei mahu “meswastakan segala-galanya, menyusun semula segala-galanya, memusnahkan hak pekerja, memusnahkan keseluruhan sektor pengeluaran, menjual klab bola sepak dan warisan rakyat Argentina,” semuanya tanpa melalui Kongres.

Milei telah berjanji lebih banyak reformasi, menunjuk kepada anggaran 380,000 peraturan yang dikatakannya menghalang ekonomi Argentina. Negara Amerika Selatan itu berhadapan dengan inflasi tahunan 143%, defisit perdagangan $43 bilion, dan hutang $45 bilion kepada Tabung Kewangan Antarabangsa sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.