Pentagon susah bayar untuk pembinaan Timur Tengah – Politico

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat menghadapi kesukaran membiayai peningkatan tentera di Timur Tengah – Politico

Tentera Laut Amerika Syarikat terpaksa berusaha dengan belanjawan sementara yang membekukan pembiayaan pertahanan pada tahap tahun lepas

Pentagon sedang bergegas mencari wang untuk membiayai peningkatan tentera di Timur Tengah berikutan konflik antara Hamas dan Israel disebabkan kebuntuan di Kongres Amerika Syarikat, yang sehingga kini belum dapat meluluskan pembiayaan pertahanan penuh, lapor Politico pada Selasa.

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat, bersama banyak agensi persekutuan lain, kini beroperasi di bawah rang undang-undang pembiayaan sementara yang ditandatangani oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden awal bulan ini untuk mengelakkan kemungkinan penutupan kerajaan. Langkah itu, yang tidak memenuhi permintaan Biden untuk wang tambahan bagi Israel dan Ukraine, juga membekukan jenis pembiayaan pertahanan lain pada tahap tahun lepas.

Jurucakap Pentagon Chris Sherwood memberitahu Politico bahawa memandangkan tiada siapa yang merancang untuk pengerahan besar-besaran tentera Amerika Syarikat ke Timur Tengah selepas serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel, tentera terpaksa mengambil wang dari akaun operasi dan penyelenggaraan sedia ada.

Ini bermakna kurang pembiayaan untuk latihan dan penempatan yang sudah dirancang sebelum ini.

“Kita mengambil wang dari simpanan,” kata jurucakap itu.

Sejak bermulanya krisis Timur Tengah, Amerika Syarikat telah mengerahkan dua kapal pengangkut pesawat dengan kapal pengiring, sistem pertahanan peluru berpandu dan udara tambahan, lebih 1,000 anggota tentera, dan kapal selam peluru berpandu berkuasa nuklear kelas Ohio ke rantau itu.

Peningkatan tentera itu berlaku ketika Amerika Syarikat menyatakan sokongan tegas kepada Israel dalam konfliknya dengan kumpulan bersenjata Palestin Hamas, serta ketakutan bahawa permusuhan itu boleh membawa kepada eskalasi serantau besar-besaran yang melibatkan Iran dan pertubuhan Islamis dengan kaitan Tehran.

Pegawai pertahanan Amerika Syarikat sebelum ini telah memberi amaran tentang kebuntuan Kongres, dengan menyatakan ketiadaan pembiayaan boleh memudaratkan bukan sahaja program pembinaan kapal dan pengadaan, malah asas industri itu sendiri.

Berucap kepada Defense News, Timbalan Setiausaha Pertahanan Radha Plumb tidak menolak kemungkinan “kesan domino tambahan penangguhan,” dengan menyatakan pembekal boleh terjejas teruk oleh ketiadaan pembiayaan Pentagon.

Sementara itu, Setiausaha Pertahanan Bill LaPlante memberi amaran tentang kemungkinan pemberhentian pekerja di syarikat kontrak kerana ketiadaan pembiayaan Pentagon.

Menurut Politico, jika ahli undang-undang Amerika Syarikat gagal meluluskan rang undang-undang belanjawan penuh menjelang musim bunga, Pentagon dan agensi persekutuan lain terpaksa memotong belanjawan keseluruhan mereka sebanyak 1%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.