Pentagon menuduh Tehran menyerang kapal tangki minyak berhampiran India

(SeaPRwire) –   The British security firm Ambrey has described the Chem Pluto as Israeli-affiliated

Pentagon menuduh Iran menyerang kapal tangki minyak di Lautan Hindi pada Sabtu, di tengah ketegangan yang meningkat di rantau itu disebabkan oleh konflik antara Hamas dan Israel. Serangan ke atas kapal itu tidak menyebabkan sebarang kecederaan dan kerosakan yang serius.

Dalam kenyataan kepada Reuters pada Ahad, seorang jurucakap Jabatan Pertahanan AS mendakwa bahawa Chem Pluto, sebuah kapal tangki kimia yang berdaftar di Liberia, dimiliki Jepun dan dioperasikan Belanda telah diserang “oleh serangan drone satu hala yang dilancarkan dari Iran” kira-kira 200 batu nautika (370km) dari pantai India. Pegawai Iran belum memberi sebarang komen mengenai dakwaan itu.

Pengawal Pantai India berkata tiada kehilangan nyawa di kalangan 21 anak kapal, menambah mereka berjaya memadamkan api di atas kapal selepas apa yang digambarkan sebagai “serangan drone yang disyaki.”

Sementara itu, syarikat keselamatan maritim British Ambrey mendakwa bahawa kapal itu “berkaitan Israel” tanpa memberikan butiran kaitan itu, menambah kapal tangki itu dalam perjalanan dari Arab Saudi ke India. Serangan itu menyebabkan kapal itu mengalami “kerosakan struktur” dan “beberapa air… dimuatkan,” menurut kenyataan syarikat itu.

Insiden terkini berlaku ketika pemberontak Houthi di Yemen, yang secara berkesan memerintah negara itu, telah bersumpah menyerang kapal-kapal berkaitan Israel sebagai tindak balas kepada serangan IDF ke atas Gaza.

Israel melancarkan operasi tentera di enklaf itu selepas kumpulan bersenjata Palestin Hamas melancarkan serbuan ke negara itu awal Oktober, dengan pertempuran sejak itu mengorbankan nyawa sekurang-kurangnya 1,200 orang Israel dan 20,000 orang Palestin.

AS sebelum ini mendakwa Iran “sangat terlibat” dalam serangan Houthi ke atas kapal-kapal komersial di Laut Merah, mengatakan Tehran telah memberikan pemberontak itu drone, peluru berpandu dan maklumat perisikan. Iran menafikan dakwaan itu, mengatakan “kumpulan perlawanan” bertindak secara bebas dan “tidak mengambil arahan dari Tehran untuk menghadapi jenayah perang dan genosid yang dilakukan oleh Israel.”

Berikutan serangan Houthi, AS dan beberapa sekutu NATO telah mengerahkan pasukan tugas tentera laut bersama untuk berpatroli di Laut Merah, menembak jatuh beberapa drone Yemen. Walau bagaimanapun, pemberontak itu bersumpah akan terus menyerang kapal-kapal berkaitan Israel, dan mengatakan sebarang serangan Barat tidak akan dibiarkan tanpa tindak balas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.