Pentagon mengemaskini peraturan membunuh orang awam

(SeaPRwire) –   Tentera Laut Amerika Syarikat telah mengeluarkan panduan baru mengenai ‘Pengurangan Kesan Kemanusiaan Sivil’

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat pada Khamis lalu menerbitkan arahan mengenai “Pengurangan Kesan Kemanusiaan Sivil dan Tindak Balas,” menggariskan prosedur baru untuk mencegah menyerang orang awam dan bagaimana untuk menangani jika berlaku.

arahan itu telah dihantar ke semua cabang tentera, Ketua Turus Bersama dan pemerintah medan bertempur dan menggariskan dasar-dasar baru untuk “CHRM.”

“Pengeluaran arahan DOD ini meneruskan proses memperbaiki pendekatan kementerian kami terhadap mengurangkan dan bertindak balas terhadap kesan kemanusiaan sivil,” kata jurucakap Pentagon Mejar Jeneral Pat Ryder kepada wartawan dalam sidang akhbar pada Khamis.

Dasar baru ini adalah hasil daripada dua kajian insiden mangsa awam di Syria, dilaporkan Military Times. Kedua-dua kajian dilancarkan pada 2021. Satu menangani serangan udara 2019 di Baghouz yang membunuh “puluh” orang awam, manakala yang lain meneliti pertempuran untuk merebut semula Raqqa daripada Negara Islam (IS, juga dikenali sebagai ISIS) pada 2017 dan 2018.

Kedua-dua kajian mendapati bahawa Pentagon “tidak mempunyai dasar berkodifikasi mengenai pencegahan kesan kemanusiaan sivil atau menangani akibatnya,” menurut outlet itu.

Arahan yang diterbitkan baru-baru ini menyeru tentera Amerika Syarikat untuk mengenal pasti apa yang perlu ditumpukan dan melaksanakan serangan dengan lebih tepat, dan mengarahkan Kementerian Pertahanan untuk terlibat dalam “dialog dan perundingan berkala dengan wakil dan pakar daripada pertubuhan masyarakat sivil, pertubuhan bukan kerajaan, dan pertubuhan antarabangsa” mengenai dasar CHMR.

Dasar baru memerlukan komponen tentera AS untuk “menjalankan, mendokumenkan dan mengarkibkan penilaian semasa dan menyeluruh terhadap kesan kemanusiaan sivil” yang mungkin berlaku daripada operasi, dan mengenal pasti langkah-langkah untuk “mengurangkan kemungkinan insiden akan datang.

Apabila berlaku kematian awam, tentera Amerika Syarikat diberi arahan untuk mengakui dan “bertindak balas kepada individu dan masyarakat yang terlibat,” termasuk menyatakan ucapan takziah. Tentera juga perlu “mengenal pasti, mendokumenkan dan menyebarkan pelajaran, syor dan amalan berkesan berkaitan dengan CHMR” dan memasukkannya ke dalam doktrin dan prosedur.

Pentagon juga telah melancarkan pusat CHMR baru dan sedang bekerja untuk menubuhkan pusat “kecemerlangan” yang diketuai oleh salah seorang penyelidik ke dalam laporan Raqqa, Michael McNerney.

Amerika Syarikat jarang mengakui menyebabkan kematian awam, dan pada masa-masa yang jarang berlaku, membersihkan tentera daripada sebarang kesalahan. Insiden paling ketara baru-baru ini melibatkan serangan drone pada Ogos 2021, semasa kekeliruan untuk mengevakuasi dari Afghanistan. Berikutan serangan bunuh diri di luar lapangan terbang Kabul, Pentagon mendakwa telah menumpaskan penggerak utama dan terus mengaku serangan itu “benar” di tengah laporan kematian awam. Garis panduan rasmi hanya berubah sebulan kemudian, selepas penyiasatan menunjukkan serangan itu menumpaskan pekerja amal dan membunuh sepuluh orang awam – tujuh daripadanya kanak-kanak. Pada Disember 2021, tentera Amerika Syarikat mengakui bahawa tiada seorang pun yang terlibat dalam serangan itu akan dihukum.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.