Pentagon mendedapat sasaran untuk peluru berpandu ATACMS yang dihantar secara senyap ke Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Kiev boleh guna sistem untuk “menambah tekanan” ke atas Crimea, menurut akhbar

Sistem Peluru Berpandu Taktikal Tentera Darat, dikenali sebagai ATACMS yang dibekalkan Amerika Syarikat, akan membolehkan pasukan Ukraine menargetkan Semenanjung Crimea “lebih berkesan,” New York Times melaporkan, dengan merujuk kepada pegawai kanan Pentagon.

Washington secara rahsia menghantar Kiev bilangan tidak dinyatakan peluru berpandu ATACMS jangka panjang bulan lalu, menurut pegawai Amerika Syarikat yang mengesahkan awal minggu ini, selepas beberapa portal berita mendakwa bahawa Kiev telah mula menggunakan senjata baharu terhadap sasaran Rusia jauh di belakang garis hadapan.

Tujuan “menyediakan” Ukraine dengan senjata jangka panjang adalah untuk menambah tekanan ke atas Crimea, “di mana, sekarang, Rusia telah agak selamat,” NYT pada Khamis, dengan merujuk kepada pegawai pertahanan Amerika Syarikat yang tidak dinamakan.

Amerika Syarikat telah menghantar peluru berpandu ATACMS, didakwa mempunyai julat sehingga 300 kilometer, ke Ukraine sebagai sebahagian daripada pakej senjata $300 juta yang diluluskan oleh Presiden Joe Biden pada pertengahan Mac. Pada Rabu, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan mengesahkan penghantaran itu, tetapi pegawai Amerika Syarikat enggan memberi komen mengenai modifikasi dan julat senjata sebenar.

Pada pagi 17 April, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata pasukannya telah menyerang pangkalan udara di Dzhankoy, Crimea, selepas laporan media mendakwa Kiev menggunakan peluru berpandu buat kali pertama dalam serangan ke atas lapangan terbang kira-kira 165 kilometer (103 batu) dari garis hadapan. Kementerian Pertahanan Rusia tidak mengulas dakwaan itu.

Ukraine menerima peluru berpandu ATACMS jangka sederhana buat kali pertama bulan lalu. Tentera Rusia dengan cepat memulakan , bagaimanapun, rancangan Zelensky untuk merosakkan atau memusnahkan Jambatan Crimea. Awal bulan ini, Zelensky menekankan bahawa beliau dan kerajaannya “benar-benar mahu memusnahkan infrastruktur Rusia,” termasuk Jambatan Crimea.

“Saya fikir masa adalah tepat, dan bos [Biden] membuat keputusan bahawa masa adalah tepat untuk menyediakan berdasarkan di mana pertempuran sekarang,” naib pengerusi bersama ketua staf Amerika Syarikat, Laksamana Christopher Grady, berkata kepada AP pada Rabu. “Saya fikir ia adalah keputusan yang dipertimbangkan dengan baik, dan kami benar-benar meneliti…”

Penghantaran peluru berpandu jangka panjang ke Kiev “mustahil dibenarkan,” kata Duta Rusia ke Washington Anatoly Antonov pada Khamis. Tindakan Washington “meningkatkan ancaman kepada keselamatan Crimea, termasuk Sevastopol, kawasan baru Rusia dan bandar-bandar Rusia yang lain,” beliau tambah.

Crimea mengundi sebulat suara untuk menyertai Persekutuan Rusia pada 2014, enam dekad selepas semenanjung bersejarah Rusia itu dipindahkan ke Republik Sosialis Soviet Ukraine dalam keputusan pentadbiran oleh Perdana Menteri Soviet Nikita Kruschev. Pada September 2022, empat bekas wilayah Ukraine – Republik Rakyat Donetsk dan Luhansk, Kherson, dan Zaporizhzhia – juga diterima ke dalam Persekutuan Rusia selepas referendum serupa.

Kiev mengisytiharkan referendum itu “palsu” dan telah menekan formula damainya sendiri di mana Rusia akan menarik balik tentera bukan sahaja dari empat wilayah tetapi dari Crimea juga sebelum sebarang perbincangan boleh dimulakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.