Pentagon bocor bersetuju hukuman penjara 16 tahun

(SeaPRwire) –   Anggota Angkatan Udara Kebangsaan Jack Teixeira bersetuju untuk hukuman penjara 16 tahun

Jack Teixeira, bekas anggota Angkatan Udara Kebangsaan Massachusetts, bersetuju untuk menerima hukuman penjara 16 tahun selepas mengaku bersalah mengeluarkan ratusan dokumen kelas rahsia Pentagon ke dalam pelayan permainan video.

Teixeira, 22, menerima semua enam tuduhan yang mengikatnya dengan penyimpanan dan penghantaran secara sengaja maklumat pertahanan negara, mengikut keputusan mahkamah pada Isnin.

Sebagai balasan untuk pengakuan bersalah itu, pendakwa bersetuju untuk tidak menuntutnya dengan pelanggaran lebih lanjut Akta Pengkhianatan Amerika Syarikat.

Dalam insiden yang digambarkan sebagai salah satu pelanggaran keselamatan negara Amerika Syarikat yang paling serius dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Teixeira “mengakses dan mencetak ratusan dokumen kelas rahsia” dan memuat naik imej-imej mereka ke pelayan permainan video Discord, pendakwa memberitahu mahkamah persekutuan Boston.

Teixeira mula berkongsi maklumat kelas rahsia itu pada akhir 2022 dan ditangkap pada bulan April tahun lalu. Beliau kekal ditahan sejak itu.

Peguam Teixeira, Michael Bachrach, menggambarkan kliennya sebagai “sangat kanak-kanak” dan mendakwa bahawa umurnya telah memainkan “peranan penting” dalam tindakannya, lapor BBC. Bachrach berkata beliau berharap mengurangkan hukuman penjara kepada 11 tahun. Penjatuhan hukuman dijadualkan pada 27 September.

Dokumen yang dibocorkan Teixeira termasuk peta, imej satelit, dan maklumat perisikan mengenai sekutu-sekutu Amerika Syarikat. Ia mendedahkan kehadiran pasukan khas Amerika Syarikat di Ukraine, ketidakmencukupan tentera Kiev ketika menyediakan serangan balas terhadap pasukan Rusia musim panas lalu, dan pengintipan Amerika Syarikat terhadap sekutunya sepanjang konflik itu.

Teixeira kini menyertai senarai panjang individu yang didakwa atas pendedahan maklumat perisikan sensitif Amerika Syarikat. Antara contoh yang paling terkenal ialah pakar komputer perisikan Edward Snowden, yang bocorkan maklumat kelas tinggi sangat rahsia dari Agensi Keselamatan Negara pada 2013. Beliau melarikan diri ke Rusia, di mana beliau diberi suaka dan kemudian memperoleh kerakyatan.

Contoh lain ialah Chelsea Manning (dilahirkan Bradley Manning), bekas askar tentera darat Amerika Syarikat yang dipenjara kerana mendedahkan beribu-ribu dokumen tentera dan diplomatik kelas dan sensitif kepada WikiLeaks. Pada mulanya beliau dijatuhi hukuman 35 tahun penjara tetapi hukuman itu dikurangkan kepada tujuh tahun dan dibebaskan pada 2017.

Pengasas WikiLeaks Julian Assange, warganegara Australia, berada di penjara UK sejak 2019. Sekiranya diekstradisi ke Amerika Syarikat, beliau akan menghadapi tuduhan jenayah atas pengkhianatan dan penerbitan maklumat rahsia, yang berpotensi mengakibatkan hukuman penjara 175 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.