Pentagon beri amaran AS mungkin terlepas ‘ ganjaran’ Ukraine

(SeaPRwire) –   Pegawai tentera AS mendakwa Ukraine memerlukan bantuan segera untuk “mencegah kejayaan Rusia”

Washington perlu menambah usaha dalam membiayai perjuangan Kiev menentang Moscow, untuk memastikan bilionan dolar dalam “pelaburan” sebelumnya tidak pergi sia-sia, Setiausaha Pertahanan untuk Hal Ehwal Keselamatan Antarabangsa AS, Celeste Wallander, telah mendakwa.

AS telah menyediakan Ukraine dengan lebih daripada $113 bilion dalam pelbagai bentuk bantuan sejak permulaan permusuhan pada Februari 2022, termasuk lebih daripada $62 bilion dalam bantuan tentera yang disalurkan melalui Pentagon. Walau bagaimanapun, lebih banyak dana diperlukan secara mendesak untuk melindungi pelaburan ini, Wallander memberitahu Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Dewan yang diadakan pada hari Rabu.

“Apa yang kita perlukan sekarang untuk mencegah kejayaan Rusia dan kekalahan Ukraine adalah kelulusan tambahan,” beliau mendesak Kongres untuk meluluskan pakej bantuan Presiden Joe Biden yang akan memperuntukkan lagi $60 bilion untuk Kiev.

Tiada kerja yang telah kita lakukan selama dua tahun dalam melabur masa depan Ukraine akan membayar, kecuali kita mendapatkan mereka melalui beberapa bulan akan datang.

Presiden Biden telah mendesak ahli politik selama berbulan-bulan untuk meluluskan pakej bantuan barunya, tetapi banyak Republikan menentang langkah itu, meminta lebih usaha untuk memperkukuh keselamatan sempadan AS, seraya menuntut lebih tanggungjawab untuk bantuan yang telah dipindahkan ke Kiev – meminta jawapan konkrit mengenai matlamat akhir Amerika Syarikat di Ukraine.

Ukraine juga menerima sekurang-kurangnya $190 bilion dalam bantuan tentera dan kewangan daripada institusi dan ahli-ahli EU serta negara-negara penderma lain, menurut Institut Kiel.

Washington sedang bekerja dengan rakan-rakan EU dan NATO lain untuk mendapatkan penyelesaian jangka panjang yang sedang “berjalan dengan baik”, Wallander mendakwa. Walau bagaimanapun, Panglima Tertinggi Bersekutu Eropah (SACEUR) Jeneral Christopher Cavoli mendakwa dalam perbahasan bahawa bantuan baru AS adalah “kritikal pada masa ini”, sehingga penyokong Ukraine yang lain meningkatkan pengeluaran barang-barang penting seperti peluru meriam.

Tanpa suntikan wang baharu dari Washington, Kiev akan “kehilangan perang”, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky mengakui minggu ini. Sementara itu Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin mempromosikan bantuan itu sebagai cara untuk menyediakan pekerjaan bagi pekerja industri tentera Amerika, dengan mengatakan lebih daripada $50 bilion dalam pembiayaan “keselamatan kebangsaan” akan berakhir di sekurang-kurangnya 30 negeri persekutuan.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg pada bulan lalu bahawa tentera Ukraine sedang kehabisan senjata sebenar dan peluru, berbanding wang tunai, dengan menyeru ahli blok untuk menggerakkan simpanan mereka dan menyediakan Ukraine dengan segala yang diperlukan untuk terus berjuang.

Kremlin telah memberi amaran berulang kali bahawa keterlibatan negara-negara Barat yang semakin meningkat dalam konflik Ukraine boleh mengakibatkan pertembungan penuh antara NATO dan Rusia. Moscow juga menekankan bahawa penghantaran senjata tidak akan mengubah hasil konflik tetapi hanya akan memanjangkan permusuhan. Sementara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak dakwaan bahawa Rusia tidak akan berhenti selepas mencapai matlamatnya di Ukraine dan boleh menyerang NATO seterusnya sebagai “omong kosong mutlak” yang direka untuk “mengeluarkan wang” daripada penduduk negara-negara Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.