Penjenayah penyokong ‘Unabomber’ ditangkap kerana ancaman

(SeaPRwire) –   Lelaki California didakwa mengancam untuk melakukan “spree pembunuhan beramai-ramai” di pejabat FBI

Agen persekutuan AS menangkap seorang lelaki California pada Jumaat kerana didakwa mengancam untuk meletupkan “bom kotor” di pejabat medan agensi di Los Angeles. Dalam siri surat kepada agensi itu, lelaki itu membandingkan dirinya dengan ‘Unabomber’ yang terkenal, Ted Kaczynski.

Mark William Anten, 52, telah ditangkap di rumahnya dan didakwa membuat ancaman melalui komunikasi antara negeri, kesalahan jenayah yang membawa hukuman maksimum lima tahun penjara persekutuan, Jabatan Kehakiman AS mengumumkan dalam rilis akhbar.

Bermula pada Julai, Anten “menghantar banyak komunikasi ancaman kepada FBI,” kata rilis akhbar itu. Selepas dikatakan memberitahu agen bahawa dia telah dipilih paling mungkin semasa di sekolah tinggi untuk menjadi ‘Unabomber’ berikutnya, dia didakwa menghantar mereka emel pada November menyatakan bahawa dia sedang bekerja pada “manifesto.”

FBI berkata agennya memberitahu Anten untuk berhenti menghubungi mereka, tetapi dia terus. Dalam siri mesej pada 5 Disember, Anten didakwa mengancam untuk “unabomb” pejabat medan FBI di Los Angeles, memeterai imej yang menggambarkan keputusan carian internet Google untuk “bagaimana membuat bom kotor.”

“Saya boleh pergi ke atas spree pembunuhan beramai-ramai. Sebenarnya, ia akan sangat dapat diterangkan oleh tindakan anda,” didakwa dia menulis, menandatangani emelnya “supermax atau mati,” rujukan jelas kepada jenis penjara keselamatan maksimum di mana Kaczynski telah dikurung dari 1998 sehingga kematiannya oleh bunuh diri awal tahun ini.

Kanak-kanak jenius dan prodigi, Ted Kaczynski menjadi profesor termuda pernah di Universiti California, Berkeley pada tahun 1967. Selepas meninggalkan jawatannya dan menarik diri dari masyarakat pada awal 1970-an, Kaczynski melakukan siri letupan antara 1978 dan 1995. Menghantar letupan kepada akademik, ahli perniagaan dan orang lain yang dianggapnya sebagai pemimpin masyarakat industri, penyendiri itu membunuh tiga orang dan mencederakan 23 lagi. Dia ditangkap pada tahun 1998 dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup.

Manifesto Kaczynski, ‘Masyarakat Industri dan Akibatnya’, diterbitkan oleh Washington Post dan New York Times pada tahun 1995. Dokumen itu mengutuk kesan mengasingkan teknologi dan memanggil revolusi yang akan mengembalikan kemanusiaan kepada keadaan serasi dengan alam semula jadi. Ia kemudian menjadi semacam klasik kultus, disenangi oleh aktivis alam sekitar radikal, anarkis, dan lebih baru-baru ini, kanan anti-big tech.

Berikutan kematian Kaczynski, jutawan teknologi Elon Musk meng-tweet bahawa ‘Unabomber’ “mungkin tidak salah” dalam penilaian bahawa “Revolusi Perindustrian dan akibatnya telah menjadi bencana bagi kaum manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.