Penipuan undi menghalang kemenangan Trump pada 2020 – kajian

(SeaPRwire) –   Kajian mendakwa penipuan undi mel melalui pos menyebabkan kemenangan Trump gagal dalam pilihan raya 2020

Penipuan undi mel melalui pos “mempengaruhi secara signifikan” pilihan raya presiden Amerika Syarikat 2020, memberikan kemenangan kepada Presiden Joe Biden, menurut kajian yang diterbitkan oleh pemikir tangki konservatif Heartland Institute pada hari Jumaat.

“Sekiranya pilihan raya 2020 diadakan seperti setiap pilihan raya kebangsaan sejak dua abad yang lalu, di mana majoriti besar pengundi membuang undi secara bersemuka dan bukannya melalui pos, Donald Trump pasti akan terpilih semula,” kenyataan laporan itu, merujuk kepada data tinjauan yang dikumpulkan pada bulan Disember.

Sebanyak 28.2% pengundi mel melalui pos berpotensi melakukan beberapa bentuk penipuan, bertindak dalam cara yang “dalam keadaan kebanyakan, haram,” data institut itu mencadangkan.

Dengan lebih 43% undi 2020 dibuang melalui pos – peratusan tertinggi dalam sejarah AS – penipuan yang didakwa ini “mempengaruhi secara signifikan” keputusan pilihan raya.

Kaji selidik institut itu pada 1085 pengundi berkemungkinan pada bulan Disember mendapati bahawa kira-kira satu daripada lima pengundi mel mungkin bertindak dengan penipuan. Lebih daripada lima per sepuluh (21%) responden mengakui mengisi borang undi bagi orang lain atau mengundi di negeri di mana mereka tidak lagi menjadi penduduk tetap, manakala 17% berkata mereka telah menandatangani borang undi bagi ahli keluarga tanpa kebenaran mereka. Sebanyak 19% lagi berkata rakan atau ahli keluarga telah mengisi borang undi mereka sendiri.

Selepas menyubjekkan data kepada analisis statistik lanjut, bagaimanapun, Heartland meningkatkan peratusan undi mel melalui pos yang berpotensi dipalsukan kepada 28.2%, dengan menambah bahawa pengundi mel cenderung menyokong Biden, selanjutnya memihak keputusan.

Walaupun peratusan undi mel melalui pos yang dipalsukan adalah sekecil 3%,Trump akan menang, kumpulan pemikir yang dikenali kerana menentang pengawalseliaan kerajaan itu mendakwa, dengan meletakkan 29 skenario berbeza dengan pelbagai tahap penipuan untuk menguatkan kesnya bahawa presiden Republikan itu akan muncul sebagai pemenang dalam ketiadaan undi palsu.

Laporan itu mendesak pembuat undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap penipuan undi mel melalui pos dengan memerlukan pengundian bersemuka atau, dalam kes di mana itu tidak mungkin, dengan memerlukan tandatangan undi mel melalui pos disahkan oleh pihak ketiga yang dipercayai.

“Sekiranya pembuat undang-undang negeri gagal menyelesaikan masalah ini, keyakinan rakyat Amerika terhadap kesahan pilihan raya pada tahun 2024 dan seterusnya mungkin berkurangan, membuka jalan kepada kekacauan dan ketegangan awam,” kenyataan laporan itu.

Pengundian mel melalui pos, sebelum ini terhad kepada segmen kecil penduduk AS, dibuka kepada semua semasa pilihan raya presiden 2020 disebabkan oleh wabak Covid-19, walaupun kebimbangan bipartisian tentang potensi penipuan undi.

Walaupun Kementerian Tanah Air menyatakan bahawa pilihan raya 2020 adalah “paling selamat dalam sejarah Amerika,” Trump dan kebanyakan penyokongnya menyalahkan penipuan undi atas kekalahannya. Beribu-ribu orang berarak ke Washington DC pada 6 Januari 2021 untuk memprotes pensahihkan kemenangan Biden dalam Majlis Pemilihan. Pertembungan antara polis Capitol dan perusuh yang cuba memasuki bangunan Capitol kemudiannya memicu rusuhan terkenal yang beribu-ribu orang – termasuk bekas presiden – telah didakwa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.