Pengintip Iran dalam misi membunuh pegawai AS – FBI

(SeaPRwire) –   Agensi mendakwa ejen perisikan sedang merancang untuk membunuh pegawai kerajaan AS – FBI

FBI menuduh seorang ejen perisikan Iran sedang merekrut operatif di AS untuk membantu membunuh pegawai kerajaan semasa dan terdahulu yang terlibat dalam pembunuhan Jeneral Tehran yang tertinggi pada Januari 2020.

Majid Dastjani Farahani dicari untuk soal siasat berkaitan plot untuk menargetkan pegawai AS, pejabat Miami FBI berkata dalam satu pos di X (dahulunya Twitter). Poster dicari FBI untuk Farahani berusia 41 tahun mendakwa bahawa beliau telah bertindak atau berpura-pura bertindak bagi pihak Kementerian Perisikan dan Keselamatan Iran semasa merekrut individu untuk operasi di AS.

Farahani terlibat dalam “penargetan maut” pegawai senior AS, termasuk ahli-ahli pentadbiran bekas Presiden Donald Trump, untuk membalas bunuh Jeneral Iran Qasem Soleimani, komander Pasukan Quds Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC), FBI mendakwa. Soleimani dibunuh dalam serangan udara drone AS berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad semasa dalam perjalanan untuk bertemu dengan Adil Abdul-Mahdi, ketika itu perdana menteri Iraq. Washington berkata ketika itu bahawa Soleimani terlibat dalam serangan terhadap tapak diplomatik dan tentera AS di Iraq dan Syria.

Beberapa pegawai Iran tidak menyembunyikan hasrat mereka untuk membalas kematian Soleimani dengan membunuh Trump dan pemimpin AS lain, seperti bekas Setiausaha Negara Mike Pompeo dan pemerintah tentera yang terlibat dalam pembunuhan. “Dengan izin Allah, kami sedang meninjau untuk membunuh Trump [dan] Pompeo,” komander pasukan udara Pengawal Revolusi Islam Amir Ali Hajizadeh berkata kepada stesen penyiaran milik negara tahun lalu.

John Bolton, yang berkhidmat sebagai penasihat keselamatan negara Trump, menjadi sasaran beberapa plot pembunuhan Iran, mengikut pihak berkuasa AS. Kerajaan persekutuan telah memberikan perlindungan keselamatan 24 jam kepada Bolton dan pegawai kanan Trump yang lain, Robert O’Brien, dilaporkan dengan kos tahunan kira-kira $12 juta, kerana ancaman berpotensi dari Iran.

Jabatan Kehakiman AS memperkenalkan seorang yang didakwa sebagai operatif IRGC, Shahram Poursafi, pada Ogos 2022, mendakwa beliau telah cuba mengatur pembunuhan Bolton. Beliau didakwa mengatur untuk membayar rekrutnya $300,000 untuk melaksanakan pembunuhan. “Iran mempunyai sejarah merancang untuk membunuh individu di AS yang dianggap ancaman, tetapi kerajaan AS mempunyai sejarah lebih panjang untuk mempertanggungjawabkan mereka yang mengancam keselamatan warganya,” kata Larissa L. Knapp, pengarah bantuan bahagian keselamatan negara FBI ketika itu.

Farahani merekrut individu dengan sambungan ke “tapak agama, perniagaan dan kemudahan lain” di AS untuk melakukan kerja pemantauan, FBI berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.