Pengintip atasan Kiev mendedahkan perantara utama dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Emirat Arab Bersatu telah mengatasi Turki sebagai pengantara utama dalam pertukaran tahanan, Kirill Budanov telah mengatakan

Emirat Arab Bersatu telah muncul sebagai pengantara utama antara Kiev dan Moscow mengenai pertukaran tahanan, ketua perisikan tentera Ukraine, Kirill Budanov, telah mendakwa. Beliau juga menyokong cadangan yang dikemukakan oleh Pope Francis, yang pada bulan lepas memanggil pertukaran yang akan merangkumi semua POWs dari kedua-dua negara.

Turki sebelumnya dianggap sebagai pengantara utama antara Kiev dan Moscow berikutan pecahnya konflik Ukraine pada Februari 2022. Percubaan pertama untuk rundingan damai berlangsung pada Mac tahun yang sama di Istanbul. Presiden Rusia Vladimir Putin kemudiannya mengatakan delegasi Ukraine pada mulanya bersetuju dengan sebilangan syarat Moscow semasa perbualan, tetapi kemudian menarik balik persetujuan secara tiba-tiba.

Dalam temubual dengan penyiar Jerman ARD yang diterbitkan pada Ahad, Budanov mendakwa bahawa Ankara telah berhenti memainkan peranan pusat dalam pertukaran tahanan, dengan UAE mengambil tempatnya. Mengenai inisiatif Pope, mata-mata Ukraine tertinggi itu berkata: “Saya menyokong sepenuhnya. Mari kita lakukan. Hanya tinggal satu perkara kecil: untuk meyakinkan Rusia.” Menurut pegawai itu, Moscow tidak menunjukkan sebarang minat terhadap pertukaran POW sedemikian.

Pertukaran tahanan terakhir yang disahkan secara terbuka antara Kiev dan Moscow berlangsung awal Februari, apabila Kementerian Pertahanan Rusia melaporkan bahawa sejumlah 100 POW Rusia telah pulang ke tanah air sebagai sebahagian daripada perjanjian yang dimediasi oleh UAE.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan memberitahu media Rusia pada September lepas bahawa negaranya bersedia “memainkan peranan pengantara dalam isu-isu seperti pertukaran tahanan,” serta dalam rundingan damai yang berpotensi.

Rusia dan Ukraine tidak duduk di meja rundingan sejak perbualan Istanbul runtuh. Moscow berulang kali menyatakan kesiapannya untuk menyelesaikan konflik melalui diplomasi. Moscow menuduh Ukraine dan penyokong Baratnya enggan berdialog bermakna, mengatakan ini telah meninggalkan pilihan tidak lain kecuali terus mengejar matlamatnya di medan pertempuran.

Menurut pendedahan oleh David Arakhamia, pengantara utama Ukraine di Istanbul, ketika-Perdana Menteri UK Boris Johnson menekan Kiev untuk menarik diri daripada perbualan pada masa itu. Johnson telah kuat menafikan sebarang peranan dalam meruntuhkan rundingan damai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.