Pengawal selia AS ‘hack’ menyebabkan Bitcoin mengalami kejutan

(SeaPRwire) –   Kompromi akaun SEC menyebabkan Bitcoin mengalami kejutan

Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran Amerika Syarikat (SEC) kelihatan pada Selasa memberikan kelulusan untuk pertukaran-dagangan saham berasaskan Bitcoin, menyebabkan nilai mata wang kripto itu melonjak. Walau bagaimanapun, dalam masa beberapa minit, SEC mendakwa telah dihacikan.

“Hari ini SEC memberi kelulusan untuk Pertukaran Dagangan Saham Bitcoin untuk senarai pada semua pertukaran saham kebangsaan yang berdaftar. Pertukaran Dagangan Saham Bitcoin yang diluluskan akan tertakluk kepada pengawasan berterusan dan langkah-langkah pematuhan untuk memastikan perlindungan pelabur yang berterusan,” kata posting di X (dahulunya Twitter) sekitar pukul 4:11 petang waktu tempatan. Ia bahkan menyertakan kad dengan kata-kata pengerusi SEC Gary Gensler, menyatakan bahawa kelulusan “meningkatkan ketelusan pasaran dan memberikan pelabur akses cekap kepada pelaburan aset digital dalam rangkaian teratur.”

Pada pukul 4:26 petang, bagaimanapun, Gensler sendiri memposting bahawa akaun SEC “telah dikompromikan, dan tweet yang tidak dibenarkan telah dipos.” Pihak berkuasa “tidak memberi kelulusan untuk senarai dan perdagangan produk pertukaran dagangan saham Bitcoin secara tunai,” beliau menambah.

Skrin cap akaun SEC di X yang kemudian dipadamkan dan diisytiharkan “tidak dibenarkan”


© X/screenshot

Berikutan pengumuman asal, harga Bitcoin meningkat daripada $46,661 kepada $47,900, sebelum jatuh kepada $45,419 selepas pengikutan Gensler.

“Kegagalan sepenuhnya keselamatan siber SEC menyebabkan kerugian yang tidak berguna berbilion-bilion ke atas pelabur,” Profesor psikologi dan pemerhati kripto Geoffrey Miller, menunjukkan bahawa lonjakan awal menghapuskan orang-orang yang menjual Bitcoin pendek, dan kejatuhan menghapuskan mereka yang menggunakan pilihan untuk membeli panjang.

Sebelum ini pada Selasa, Gensler telah berkongsi artikel oleh Lori Schock, pengarah Pendidikan dan Penyokong Pelabur SEC, menasihati pelabur untuk berhati-hati membeli “mata wang kripto atau token terbaru” kerana “terdapat risiko serius yang terlibat.”

“[Kartun] ini tidak dapat menjaga akaun twitter/X mereka dengan selamat,” ejek blog kewangan ZeroHedge. Menurut mereka, sehingga Selasa ada lebih daripada setengah belas permohonan untuk Pertukaran Dagangan Saham Bitcoin yang tertunggak di hadapan SEC, dengan tarikh akhir 10 Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.