Penasihat Senat AS disiasat atas kaitan tentera Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Kakitangan kanan Senat AS disiasat atas kaitan tentera Ukraine – NYT

Seorang kakitangan kanan di Kongres AS sedang menghadapi siasatan etika atas ucapan awam di mana beliau memuji menghantar skop penembak tepat kepada tentera Ukraine, New York Times melaporkan pada Isnin.

Media itu menggambarkan Kyle Parker sebagai “penasihat kanan Suruhanjaya Senat Amerika Syarikat bagi Kerjasama dan Keselamatan di Eropah,” yang biasanya dikenali sebagai Suruhanjaya Helsinki. Parker adalah salah seorang pembantu jawatankuasa yang berkhidmat terpanjang, digambarkan oleh Times sebagai “daya pendorong” di belakang .

Menurut laporan sulit oleh pengarah dan peguam am Suruhanjaya yang dibocorkan kepada Times, Parker sedang disiasat atas kebimbangan bahawa lawatan berulang kali ke Ukraine dan sumbangan teknologi tentera mungkin menjadikannya ejen asing yang tidak didaftarkan.

Parker telah ke Ukraine sekurang-kurangnya tujuh kali sejak Februari 2022, menurut posnya di media sosial, podcast dan kuliah yang dikaji oleh Times. Terdapat gambar beliau dalam rangkaian sosial memakai seragam dengan lencana unit Ukraine. Dalam satu gambar beliau X (dahulunya Twitter) mengatakan beliau sedang “merancang pembebasan” Lugansk.

Dalam jawapan bertulis kepada Times, wakil Parker – yang menginsist untuk kekal tanpa nama – menyatakan seragam kamuflaj adalah cadangan “pakar keselamatan Amerika Syarikat dan Ukraine,” bahawa Parker tidak pernah memakai lencana unit yang “ditemani,” dan lawatannya tidak pernah rasmi.

Walau bagaimanapun, orang yang bepergian bersamanya telah memberitahu media itu bahawa beliau bercakap tentang lawatan seolah-olah ia telah menjadi urusan kerajaan. Satu gambar beliau di Kherson bahkan diterbitkan oleh Suruhanjaya Helsinki.

Parker kelihatannya mempunyai sanak saudara di Ukraine, dan memberitahu pegawai kongres bahawa sekurang-kurangnya sebahagian daripada lawatan itu adalah untuk meyakinkan mereka berpindah. Salah seorang sanak saudara ini kelihatannya menyerahkan $30,000 yang dikumpulkan oleh sukarelawan Ukraine untuk membeli bidikan dan peralatan lain untuk penembak tepat Ukraine, menurut kuliah Parker pada April 2023 di Universiti Maine di Bangor.

Menurut kuliah itu, Parker membeli peralatan itu di AS dan menyerahkannya kepada hubungan di Kharkov pada pertengahan April 2022. “Anda tidak pernah pergi ke Ukraine ketika peperangan dengan koper kosong,” katanya.

Ini membuatkan pegawai kongres bimbang, yang mengatakan Parker mungkin telah melanggar peraturan etika dan sekatan eksport. Laporan mereka juga menuduh beliau mengisytiharkan suruhanjaya berada “dalam keadaan peperangan” dan tidak lagi perlu mematuhi peraturan tentang melaporkan perjalanan atau hubungan dengan pegawai asing.

Laporan itu membantah Parker mengambil pekerja Parlimen Ukraine untuk biasiswa kongres, dan mendakwa beliau “secara sedar atau tidak sedar ditarget dan dieksploitasi oleh perkhidmatan maklumat asing,” mengesyorkan keterlibatan FBI.

Menurut dua pegawai tanpa nama yang bercakap dengan Times, firma undang-undang luar telah mengendalikan siasatan itu dan tidak jelas sama ada FBI pernah terlibat.

Parker menafikan sebarang salah laku. Wakilnya mendakwa laporan itu adalah “balasan” oleh dua pegawai kanan yang dituduh oleh Parker melakukan salahlaku. Beliau kekal ditempatkan di suruhanjaya, walaupun pengerusi Republikan Kongres Joe Wilson menuntut “peletakan jawatan atau pemberhentian segera” atas alasan keselamatan negara pada November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.