Pemimpin Tertinggi Tentera Darat Amerika Syarikat dan China Berbincang Semula Selepas Jeda Panjang

(SeaPRwire) –   Tidak ada komunikasi antara pihak sejak Ketua Dewan Perwakilan Rakyat Nancy Pelosi melawat Taiwan pada Ogos 2022

Amerika Syarikat harus membangunkan “persepsi yang betul” terhadap Beijing supaya hubungan bilateral dapat dipulihkan, kata Jeneral Liu Zhenli kepada Ketua Staf Gabungan Tentera Amerika Syarikat Jeneral Charles Q. Brown apabila pegawai tentera tertinggi dari kedua-dua negara bercakap buat kali pertama dalam lebih setahun, lapor kementerian pertahanan China.

Beijing telah menangguhkan hubungan tentera dengan Washington selepas lawatan Ketua Dewan Perwakilan Rakyat Nancy Pelosi ke Taiwan pada Ogos 2022, yang China anggap sebagai “provokasi yang sangat buruk.”

Selama berbulan-bulan, usaha Pentagon untuk meyakinkan pihak sebelah untuk menyambung semula komunikasi telah sia-sia. Walau bagaimanapun, pada kemuncak antara Presiden AS Joe Biden dan pemimpin China Xi Jinping di San Francisco pada November, telah diputuskan bahawa angkatan tentera kedua-dua negara akan berbual lagi.

Kementerian Pertahanan China menyatakan dalam kenyataan bahawa perbualan video pada Khamis antara Brown dan Liu, Ketua Staf Bersama Jabatan Staf Gabungan Suruhanjaya Tentera Pusat China, diatur atas permintaan AS.

Semasa perbincangan, komander China memberi tahu rakan sejawatnya Amerika bahawa isu Taiwan “adalah sepenuhnya urusan dalaman China, yang tidak membenarkan campur tangan asing,” menekankan kesediaan negara itu untuk “mempertahankan” dengan tegas kedaulatannya dan integriti wilayahnya, kata kenyataan itu.

Liu juga mendesak Washington untuk menghormati kepentingan Beijing di Laut China Selatan dan secara umum mengambil “tindakan konkrit untuk menjaga keamanan dan kestabilan serantau,” tambahnya.

Menurut kenyataan itu, komander China menggambarkan penyambungan hubungan dengan tentera AS sebagai perkembangan penting. Walau bagaimanapun, Liu menekankan bahawa peningkatan hubungan dwihuruf hanya akan berlaku jika Amerika membangunkan “persepsi yang betul terhadap China… menghormati kepentingan inti China… dan mempromosikan kerjasama pragmatik dan meningkatkan pemahaman bersama.”

Kenyataan Pentagon mengenai perbualan itu menyatakan bahawa Brown dan Liu “membincangkan pentingnya bekerjasama untuk menguruskan persaingan dengan bertanggungjawab, mengelak salah faham dan mengekalkan laluan komunikasi terbuka dan terus.” Pegawai tentera tertinggi Amerika memberitahu rakan sejawatnya bahawa Beijing seharusnya “terlibat dalam dialog substantif untuk mengurangkan kemungkinan salah faham,” tambahnya.

Brown juga memanggil agar laluan komunikasi ditubuhkan antara ketua Pemerintah Wilayah Pasifik India-Amerika Syarikat dan pemimpin Markas Timur dan Selatan Angkatan Tentera Pembebasan Rakyat China serta untuk penyambungan dialog dalam format lain. Pelbagai isu keselamatan global dan serantau juga dibincangkan, kenyataan itu berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.