Pemimpin Republikan menuduh Biden berbohong

(SeaPRwire) –   Presiden telah mendakwa beliau tidak dapat menghentikan aliran haram masukan warganegara asing ke sempadan selatan AS tanpa sokongan Kongres

Presiden AS Joe Biden tidak memerlukan satu akta Kongres untuk menutup sempadan selatan negara itu dengan Mexico, Ketua Dewan Mike Johnson menulis dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada Sabtu, mengkritik presiden atas sokongannya terhadap perjanjian sempadan Senat.

Biden boleh secara bersendirian menghentikan bilangan haram masukan yang mencatat rekod tinggi dengan tindakan eksekutif. Beliau menyeru presiden untuk “mula dengan menggunakan kuasa undang-undang yang luas beliau sudah ada” untuk “mengubah bencana yang telah dicipta beliau.”

Langkah permulaan boleh termasuk “menghentikan tangkap dan lepaskan, menghentikan pengeksploitan kuasa parole, menubuhkan semula program Mexico Kembali, meluaskan penggunaan kuasa penyingkiran cepat, dan meneruskan pembinaan tembok sempadan,” Johnson terus. Beliau menyatakan bahawa beliau sudah pernah mencadangkan penyelesaian ini kepada Biden beberapa kali.

Kebanyakan penyelesaian yang dicadangkan Johnson melibatkan menubuhkan semula dasar-dasar bekas pengganti Biden, Donald Trump, yang sedang berkempen untuk kembali ke Rumah Putih pada 2024 dengan platform yang termasuk menutup sempadan pada hari pertama presiden beliau dan mengusir bilangan warganegara asing haram yang besar.

Seperti Johnson, Trump telah mengejek idea bahawa Biden memerlukan kelulusan daripada Kongres untuk mengurangkan banjir warganegara asing haram yang mengalir ke AS dari selatan. Bekas presiden mendakwa beliau tidak memerlukan “satu undang-undang” untuk menyekat sempadan semasa presiden beliau sendiri.

Biden memuji undang-undang itu pada Jumaat sebagai “set pembaharuan yang paling ketat dan adil untuk menyekat sempadan yang pernah ada di negara kita,” menjelaskan ia akan memberi beliau “kuasa kecemasan baru untuk menutup sempadan apabila ia menjadi terlebih muatan.” Beliau mengakui sempadan selatan AS-Mexico “rosak,” mengesahkan ia “sudah tiba masanya untuk memperbaikinya” dan menjanjikan untuk menggunakan “kuasa kecemasan” beliau serta-merta jika undang-undang diluluskan.

Johnson sebelum ini telah memberi amaran kepada rakan sejawatannya dalam Surat pada Jumaat bahawa perjanjian sempadan itu akan “mati pada kedatangan” di Dewan jika butiran yang dilaporkan dalam media itu tepat. Ini akan walaupun jika Senator Republikan memberi lampu hijau kepada undang-undang itu. Perjanjian imigresen yang dikatakan akan membiayai penguatkuasaan sempadan sebagai pertukaran untuk lebih bantuan tentera ke Ukraine, yang banyak Ahli Parlimen Republikan telah bersekutu dengannya dengan kuat.

Menurut Washington Post, pakej perundangan akan membenarkan sehingga 5,000 masukan haram sehari sebelum menafikan pendatang baru akses ke sistem peminta suaka, bersamaan 150,000 masukan haram sebulan atau 1.8 juta setahun. Warganegara asing ditangkap memasuki selepas nombor ini akan dikeluarkan serta-merta, dan tuntutan peminta suaka hanya akan dibuka semula apabila masukan harian jatuh di bawah 3,750.

US Customs and Border Protection melaporkan 302,024 pertemuan pada Disember 2023 di sempadan selatan AS, dengan majoriti – hampir 250,000 – berlaku di antara pintu masuk, iaitu secara haram.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.