Pemimpin pembangkang digantung dari parlimen Kanada kerana komen ‘wacko’

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang ditangguhkan dari parlimen Kanada kerana komen ‘wacko’

Ketua Parti Konservatif Kanada Pierre Poilievre telah ditangguhkan selama sehari dari Dewan Rakyat kerana memanggil Perdana Menteri Justin Trudeau sebagai “wacko” semasa perdebatan panas di dewan.

Semasa sesi soalan pada Selasa, Poilievre mempersoalkan perdana menteri mengenai keputusannya tahun lalu membenarkan wilayah British Columbia untuk mencabuli kepemilikan jumlah kecil dadah keras seperti fentanil dan heroin. Langkah itu merupakan program ujian eksperimen tiga tahun bertujuan mengurangkan kematian akibat keracunan.

Poilievre mengkritik program itu dengan menyeru Trudeau untuk mengubah semula “dasar-dasar ekstremis yang telah mengorbankan nyawa 2,500 penduduk British Columbia setiap tahun.”

“Bila kita akan mengakhiri dasar wacko ini oleh perdana menteri wacko ini?” Poilievre bertanya, lalu mendapat tepukan meriah daripada partinya, serta tindak balas segera daripada Speaker Greg Fergus.

Fergus menyifatkan pilihan perkataan Poilievre sebagai “tidak dapat diterima” dan berulang kali memintanya “menarik balik istilah itu, yang tidak dianggap sebagai parlimen.” Poilievre membalas beliau bersedia menggantikan perkataan “wacko” dengan “ekstremis” atau “radikal” dan bukannya hanya menarik balik komen itu.

Selepas perdebatan, Fergus memutuskan bahawa Poilievre “tidak menghormati kuasa pengerusi” dan memerintahkannya meninggalkan dewan untuk baki sesi. Pemimpin konservatif itu keluar, diikuti kebanyakan ahli partinya.

Poilievre mengkritik Fergus pada hari itu di X (dahulunya Twitter), dengan berkata bahawa “Pengerusi Liberal menapis” beliau kerana “menggambarkan dasar dadah keras Trudeau sebagai wacko.

Elit Liberal lebih terkesan dengan istilah ‘wacko’ daripada peningkatan kematian akibat keracunan dan penggunaan bank makanan,” tulis Ahli Parlimen Jamil Jivani di X. “Dasar-dasar Trudeau jauh lebih menyinggung daripada apa-apa yang dikatakan di Dewan hari ini.

Ketua Whip Kerajaan Steve MacKinnon menyokong hukuman terhadap Poilievre, dengan mendakwa tingkah lakunya bersamaan dengan “tidak menghormati institusi kita,” dan melibatkan “bahasa, ungkapan dan slogan ekstrem yang belum pernah kita lihat sebelumnya.

Setahun selepas langkah-langkah eksperimen di British Columbia, isu kematian akibat keracunan dadah masih menjadi perhatian awam. Pegawai kesihatan memberi amaran bahawa situasi semakin memburuk, memandangkan bekalan dadah yang semakin beracun, menurut Canadian Broadcasting Corporation pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.