Pemimpin Malaysia Menolak Sanksi AS Terhadap Penyokong Hamas

Israel-Palestine Conflict Sparks Demonstrations Across Malaysia

Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim mengulangi hak Palestin untuk mempertahankan diri, dan berkata negara Asia Tenggara itu akan terus mengekalkan hubungannya dengan Hamas tanpa mengira tekanan Amerika Syarikat.

Usaha Amerika Syarikat untuk mengehadkan pihak luar daripada menyokong Hamas adalah unilateral dan Malaysia tidak akan mengiktirafnya, kata Anwar kepada Parlimen pada Selasa. “Apa jua yang berlaku adalah hak dan perjuangan sah rakyat Palestin,” katanya.

Anwar menjawab soalan daripada seorang ahli parlimen pembangkang, yang telah meminta kedudukan kerajaan terhadap Akta Pencegahan Pembiayaan Antarabangsa Hamas Dewan Perwakilan Amerika Syarikat. Rang undang-undang itu diluluskan pada 1 November dan mengenakan sanksi ke atas individu asing, agensi dan kerajaan yang membantu Hamas, Jihad Islam Palestin, atau afiliasi mereka.

Amerika Syarikat adalah rakan dagang ketiga terbesar Malaysia. Pada tahun lalu, perdagangan bilateral mereka berjumlah kira-kira $77 bilion, dengan Malaysia mencatat kelebihan perdagangan sebanyak $31.3 bilion, mengikut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg. Sebarang ketegangan dalam hubungan mungkin boleh memberi kesan kepada syarat perdagangan.

“Saya tidak akan terima sebarang ancaman, termasuk ini,” kata Anwar. “Tindakan ini adalah unilateral dan tidak sah, kerana kami sebagai ahli Bangsa-Bangsa Bersatu hanya mengiktiraf keputusan yang dibuat oleh Majlis Keselamatan PBB.”

Malaysia akan menyokong usaha mana-mana negara – termasuk Palestin itu sendiri – untuk membawa kes terhadap Israel ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa, tambah Anwar.

Tentera Israel berkata ia bertukar tembakan dengan Hamas dan Hezbollah, selepas pasukan Israel maju untuk mengelilingi Bandar Gaza. Pegawai kesihatan Gaza berkata jumlah kematian di sana telah melepasi 10,000. Wilayah itu diuruskan oleh Hamas, yang diklasifikasikan sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.