Pemimpin Hamas adalah ‘mati bergelimpangan’ – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel telah berjanji “kemenangan penuh” di Gaza di tengah-tengah panggilan untuk gencatan senjata Ramadan

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengesahkan niatnya untuk menghapuskan pergerakan Palestin Hamas di Gaza, walaupun usaha antarabangsa untuk mengatur gencatan senjata.

Dalam kenyataan video pendek yang dimuatnaik di media sosial pada Isnin, Netanyahu mendakwa bahawa Israel “dalam perjalanan ke arah kemenangan penuh.”

“Dalam perjalanan ke arah kemenangan ini, kami telah menghapuskan nombor empat dalam Hamas. Tiga, dua dan satu adalah dalam perjalanan. Mereka semua adalah orang mati, kami akan mencapai mereka semua,” kata Netanyahu dalam video 13 saat.

‘Nombor empat’ dalam Hamas yang dirujuk Netanyahu kemungkinannya Saleh al-Arouri, yang terbunuh dalam serangan udara di ibu negara Lubnan, Beirut pada awal Januari. Dalam kenyataannya, perdana menteri “mungkin” mengesahkan bahawa Israel berada di sebalik pembunuhan al-Arouri, akhbar The Times of Israel menulis.

Komentar Netanyahu datang ketika siasatan mengenai nasib nombor tiga Hamas, Marwan Issa, salah seorang tokoh kunci yang terlibat dalam serangan kumpulan militan itu di selatan Israel pada 7 Oktober 2023. Issa menjadi sasaran serangan udara oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) pada hujung minggu.

Menurut agensi berita DPA, Netanyahu bercakap tentang ‘nombor satu dan dua’ merujuk kepada pemimpin Hamas di Gaza, Yehya al-Sinwar, dan ketua Briged al-Qassam, Mohammed Deif.

Komentar Netanyahu datang pada hari pertama bulan suci Muslim Ramadan. Mesir, Qatar, dan AS cuba menjadi pengantara gencatan senjata antara Israel dan Hamas sebelum Isnin, dan ketua PBB Antonio Guterres menyeru gencatan senjata semasa Ramadan.

Angka terkini yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Gaza menunjukkan lebih daripada 31,000 orang Palestin terbunuh sejak perang bermula pada Oktober.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.