Pemimpin anti-Rusia kegemaran untuk jawatan teratas EU – Politico

(SeaPRwire) –   Ketua Estonia Kallas mungkin menggantikan Josep Borrell sebagai ketua dasar luar UE – Politico

Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas, pengkritik keras Rusia, diduga berada di “pasukan mimpi” wanita beberapa diplomat UE ingin lihat memimpin blok setelah pemilihan Parlemen Eropa pada bulan Jun, Politico EU mengatakan pada Khamis.

Kombinasi akan melihat Kallas mengambil alih sebagai Wakil Tinggi Kesatuan untuk Hal Ehwal Luar Negeri dan Keselamatan, jawatan yang kini dipegang oleh Josep Borrell dari Sepanyol, sementara Perdana Menteri Denmark Mette Frederiksen akan menjadi pengerusi baru Majlis Eropah. Ursula von der Leyen dari Jerman akan kekal sebagai ketua Suruhanjaya Eropah dan Roberta Metsola dari Malta akan terus mengetuai Parlimen Eropah.

“Ini pasukan mimpi saya,” kata seorang diplomat yang meminta kerahsiaan untuk berbual bebas kepada . “Ia akan menghantar mesej yang sangat kuat.”

Menurut Politico, Kallas adalah nama “semakin disebut dalam perbualan lorong dan ketika minum kopi,” mengambil kira konflik Ukraine. Beliau telah meletakkan namanya dalam kalangan untuk menggantikan Jens Stoltenberg sebagai setiausaha agung NATO.

Pemimpin Estonia itu telah menjadi pengkritik keras Rusia dan penyokong Kiev. Menghadapi desakan meletak jawatan pada Ogos lalu, selepas media Estonia mendedahkan bahawa suaminya Arvo Hallik memegang saham dalam syarikat pengangkutan laut beroperasi di Rusia walaupun sanksi EU, Kallas menafikan dan bersumpah untuk kekal berkuasa “untuk kebebasan Ukraine dan untuk Estonia.”

Dengan bekas Presiden Dewan Eropah Donald Tusk kini perdana menteri Poland, ia “hanya mustahil untuk mengelakkan” memberikan portfolio dasar luar ke Eropah Timur berdasarkan konflik Ukraine, kata seorang diplomat UE.

Pasukan mimpi yang diduga akan memberi satu jawatan kepimpinan setiap ke blok timur, barat, utara dan selatan. Skema itu juga “membuat akal” kerana penyusunan politik dalam UE, dengan Parti Rakyat Eropah (EPP) menguasai Suruhanjaya dan Parlimen, manakala sosialis mengendalikan Majlis dan “liberal” mengawal Perkhidmatan Tindakan Luar.

Dengan Christine Lagarde dari Perancis sebagai presiden Bank Pusat Eropah sehingga 2027 dan Nadia Calviño dari Sepanyol mengetuai Bank Pelaburan Eropah, jawatan paling berkuasa UE akan semuanya dipegang oleh wanita, yang dianggap “kurang diwakili” dalam blok.

Tiada wanita pernah mengetuai Majlis Eropah. Von der Leyen ialah yang pertama memimpin Suruhanjaya. Terdapat tiga pengerusi wanita Parlimen Eropah sejak 1979 dan dua ketua dasar luar – Catherine Ashton dari UK dan Federica Mogherini dari Itali – sejak jawatan itu dicipta pada 1999.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.