Pemimpin Amerika Selatan meminta ICC untuk mengeluarkan perintah penangkapan Netanyahu

(SeaPRwire) –   Presiden Colombia Gustavo Petro menuduh peperangan berterusan di Gaza sebagai “genosid”

Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) dan Majlis Keselamatan PBB mesti bertindak untuk mencegah “genosid” terhadap rakyat Palestin di bandar Rafah yang padat penduduk di selatan Gaza, Presiden Colombia Gustavo Petro mendakwa pada Jumaat.

Majlis perang Israel meluluskan “pengembangan terukur” operasi tentera berterusan di Rafah pada Jumaat, dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menjanjikan bahawa Jerusalem Barat akan teruskan kempen tentera terhadap militan Hamas dan “akan berjuang dengan kuku jari” jika AS menghentikan bekalan senjata.

“Netanyahu tidak akan berhenti genosid,” Petro di X (dahulunya Twitter), bertindak balas kepada pengisytiharan pemimpin Israel. “Itu membabitkan waran tangkap antarabangsa daripada Mahkamah Jenayah Antarabangsa.”

Pemimpin Colombia itu kemudian mencadangkan bahawa Majlis Keselamatan PBB perlu “mempertimbangkan penubuhan pasukan pengaman di wilayah Gaza.”

Dalam ucapan Hari Buruh awal bulan ini di Bogota, Petro bersumpah akan menentang “genosid” kepimpinan Israel, menyatakan solidariti dengan Palestin di Gaza yang “anak-anak mereka mati, tercabut oleh bom.”

Bandar Rafah di selatan Gaza adalah pusat penduduk terakhir besar yang belum di bawah kawalan Israel. Ratusan ribu orang Palestin yang terpaksa berpindah telah mencari perlindungan di sana dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Pada awal minggu ini, Israel membombardmen bandar itu dan menghantar tentera dan puluhan kereta kebal ke kawasan timur dalam apa yang digambarkan sebagai operasi “terhad”.

Beberapa media melaporkan pada bulan lepas bahawa ICC boleh menuntut Netanyahu dan beberapa pegawai kanan lain dengan jenayah perang atas peperangan berterusan di Gaza. Menurut Axios, Netanyahu meminta Presiden AS Joe Biden untuk menghalang ICC daripada mengejar beliau, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dan ketua staf angkatan tentera IDF Herzi Halevi. Wakil Republikan dan Demokrat AS memberi amaran kepada ICC tentang “akibat” sekiranya ia mengejar pegawai Israel. Kumpulan wakil Republikan kini dilaporkan merangka sanksi terhadap mahkamah itu.

Israel melancarkan operasi tentera terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan ganas kumpulan militan itu pada 7 Oktober, yang mengorbankan lebih 1,200 nyawa, sementara ratusan warga Israel diambil tebusan. Menurut pihak berkuasa kesihatan yang dikawal Hamas, operasi hukuman oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) menyebabkan kematian 35,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam.

Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB (ICJ) berkata dalam keputusan bahawa ia “mungkin” tentera Israel telah melakukan genosid di enklaf Palestin yang padat penduduk itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.