Pemerintah Mencari Alien dan Mengapa Mereka Mungkin Wujud

UFOs over Salem, Massachusetts

(SeaPRwire) –   UFOs telah menjadi berita utama baru-baru ini.

Pada Julai, Kongres mengadakan dari bekas Mejar Tentera Udara yang mendakwa tentera Amerika Syarikat telah selama dekad memiliki sisa-sisa UAP (“fenomena udara tidak dikenali”) yang terhempas dan telah mengumpul “biologi bukan manusia”. Pada September, NASA melantik penyelidik UFO pertama, bertugas untuk mengkaji laporan yang dikatakan dan meningkatkan sains dan kepentingan keselamatan negara jika mereka memang luar angkasa. Pada bulan yang sama, gambar dakwaan sisa-sisa mumia makhluk asing yang dibentangkan ke Kongres Mexico mendapat perhatian antarabangsa. (Pakar menyatakan sangat tidak mungkin ia benar-benar sisa-sisa makhluk asing.)

Dalam buku baru UFO: The Inside Story of the US Government’s Search for Alien Life Here―and Out There, yang dikeluarkan pada 14 Nov, wartawan Garrett M. Graff menjejak evolusi keterlibatan kerajaan Amerika Syarikat dalam usaha untuk mengesan UFO (objek terbang tidak dikenali) dan bagaimana Hollywood mempopularkannya.

Dalam perbualan telefon dengan TIME pada 20 Oktober, Graff bercakap tentang akar umbi minat awam terhadap UFO pada zaman selepas Perang Dunia Kedua dan orang dan momen budaya pop yang paling banyak membentuk persepsi popular dan menggerakkan usaha penyelidikan.

Adakah anda percaya UFO itu benar-benar wujud?

Tentu saja UFO itu benar. Semua yang UFO bermakna ialah objek terbang tidak dikenali. Kita tahu bahawa terdapat perkara yang dilihat tetapi kita tidak tahu apa ia.

Apa yang kemungkinan dilihat oleh orang apabila mereka rasa mereka melihat UFO?

Kebanyakan besar semua laporan penglihatan yang pernah dilaporkan atau dilihat adalah kesalahan yang mudah dikenal pasti, atau kekeliruan dengan objek astronomi yang diketahui atau kapal angkasa atau pesawat yang diketahui. Peratusan besar laporan UFO sebenarnya terbukti planet Zuhrah, objek terang yang tidak dijangka di langit. Peratusan besar laporan UFO pada tahun 1950-an dan awal 1960-an adalah pesawat pengintip U2, yang merupakan projek rahsia yang benar-benar UFO. Ia adalah pesawat yang tidak kelihatan seperti pesawat yang diketahui terbang pada altitud yang pesawat tidak diketahui terbang dan kelajuan yang pesawat tidak diketahui terbang. Bilangan laporan UFO tahun-tahun sejak itu adalah pesawat pengintip rahsia lain.

Soalan yang lebih menarik ialah, apa yang dilihat oleh orang yang kerajaan benar-benar tidak tahu apa ia? Ini merupakan kategori yang mungkin melibatkan empat potongan pai yang berbeza. Satu ialah fenomena meteorologi, astronomi dan atmosfera di mana kita tidak memahami saintifik asas untuk benar-benar memahami laporan yang dilaporkan. Dan ada kategori kedua ialah teknologi bermusuhan yang diuji terhadap kita – drone Rusia, drone China, drone Iran. Kategori ketiga ialah perkara pelik yang kita tidak benar-benar memberi perhatian – seperti . Dan kategori keempat yang paling menarik dan pelik ialah kategori fizik yang belum kita fahami. Hampir segala-galanya yang telah kita pelajari tentang fizik telah kita pelajari dalam 100 tahun terakhir, dan masih banyak lagi untuk dipelajari tentang cara alam semesta beroperasi secara asas.

Bilakah minat awam Amerika terhadap UFO bermula?

Zaman moden UFO benar-benar bermula pada musim panas 1947 apabila berlaku gelombang penglihatan fenomena cakera terbang merentasi negara. Musim panas 1947 benar-benar membantu melancarkan minat budaya pop yang lebih luas terhadap UFO dan cakera terbang yang memberi jalan kepada pelbagai filem dari tahun 1950-an ke depan.

Darimana istilah UFO berasal?

Penglihatan awal memberi tumpuan kepada idea objek cakera terbang seperti terbang melalui langit. Itu, dalam tahun atau dua tahun pertama penggunaan popular, menjadi meluas dipersoalkan dan dibual-bualkan. Jadi apabila kerajaan dan tentera mula mengkaji dan memikirkan fenomena lebih serius pada tahun 1948/1949, mereka mula cuba mencari istilah yang kurang menghakimi dan lebih saintifik, jika anda mahu, dan akhirnya tiba pada istilah “objek terbang tidak dikenali”. Yang lucu ialah bahawa UFO dalam tahun-tahun dan dekad sejak itu menjadi sama tercela dalam perbualan popular. Jadi apabila tentera Amerika Syarikat melancarkan usaha UFO serius pada tahun 2000-an, mereka menamakannya semula UAP – “fenomena udara tidak dikenali” – yang merupakan istilah yang bertujuan menangkap idea bahawa mereka mungkin bukan objek yang mungkin dilihat perkara yang fenomena, bukan objek.

Berapa banyak Perang Dingin mempengaruhi ini?

Cerita awal minat Amerika terhadap UFO sangat berkaitan dengan kebimbangan Zaman Perang Dingin awal. Kebimbangan awal kami sebagai kerajaan dan tentera sebenarnya kurang bahawa ini [UFO] adalah alien datang ke bumi. Amerika Syarikat sedang membina program roket awalnya di atas bahu semua saintis roket Jerman yang ditangkap. Dan ketakutan awal kami sangat bahawa Soviet telah menangkap set mereka sendiri saintis roket dan sedang membina kontraptif roket mereka sendiri.

Adakah anda perasan sebarang persamaan antara apa yang menggerakkan teori konspirasi UFO selama ini dengan apa yang menggerakkan teori konspirasi politik?

Saya bincangkan banyak dalam buku tentang Bill Cooper, yang merupakan konspirator UFO utama pada tahun 1980-an tetapi kemudian berpindah ke lingkaran berita dan konspirasi kanan dan menjadi salah satu mentor dan inspirasi utama Alex Jones, penyampai radio bercakap. Terdapat garis jelas yang boleh ditarik dari teori konspirasi UFO terus ke 6 Januari.

Adakah rancangan TV atau filem tertentu yang paling banyak membentuk persepsi popular tentang UFO?

Tentu saja The X-Files pada tahun 1990-an merupakan titik perubahan yang sebenar. Yang benar-benar menonjol ialah idea bahawa kerajaan menyembunyikan sesuatu, idea bahawa kerajaan mengetahui lebih banyak tentang asal-usul UFO atau hubungan dengan peradaban lain daripada yang diberitahu kepada kami. Ini adalah tema yang datang awal dan kuat dalam The X-Files dan telah banyak membentuk persepsi awam mengenai konspirasi dan penutupan kerajaan sejak itu.

Siapa politikus paling ramah UFO?

Era penyelidikan UFO moden tidak akan wujud tanpa Senator Harry Reid. Ramai presiden memainkan peranan dalam cerita. Gerald Ford, ketika menjadi Ketua Pembangkang di Dewan, sebenarnya mendorong perdana mendengar Kongres mengenai UFO kerana beliau mewakili kawasan di Michigan yang mengalami siri penglihatan pada akhir 1960-an. Bill Clinton mendorong agar beberapa pengetahuan kerajaan mengenai peristiwa sekitar didedahkan kepada awam dan juga penyokong usaha NASA untuk mengkaji dan mendedahkan kehidupan di luar Bumi. Saya tidak fikir kami pernah melihat presiden yang benar-benar memeluk subjek ini atau menggerakkannya dengan cara yang boleh atau patut dipeluk oleh presiden, tetapi cerita ini bersilang dengan Rumah Putih lebih kerap daripada yang difikirkan oleh orang.

Bagaimana dengan makhluk asing?

Kebarangkalian, saya percaya, apabila anda melihat ke dalam matematik, sangat tinggi bahawa terdapat kehidupan di tempat lain dalam alam semesta. Kebarangkalian sebenarnya masih agak tinggi bahawa terdapat kecerdasan di tempat lain dalam alam semesta. Matematik menjadi benar-benar mencabar tentang berapa jauh kecerdasan yang mungkin jauh daripada kita. Adakah terdapat kecerdasan di tempat lain dalam alam semesta, tetapi terlalu jauh bagi kita untuk pernah mempunyai hubungan bermakna atau pernah mempunyai peluang untuk melawat? Bagaimana ini mengubah pemahaman kita tentang tempat kita di alam semesta? Ini adalah soalan yang jauh lebih dalam dan kompleks dari segi falsafah dan rohani. Tetapi matematik memang menyokong makhluk asing.

Penyelidikan kecerdasan luar angkasa, saya akan berhujah, sangat kurang dibiayai berbanding keutamaan perbelanjaan kerajaan Amerika Syarikat. Dan sukar membayangkan bidang di mana jawapannya mungkin lebih menarik dan mendalam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)