Pembangkang berpisah kehilangan majoriti

(SeaPRwire) –   Selepas memberi amnesti kepada beratus-ratus pemisah, sosialis Sepanyol menang pilihan raya wilayah Catalonia

Parti-parti pro-kemerdekaan di Catalonia telah kehilangan majoriti parlimen mereka, dengan sekutu Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez, Parti Sosialis Catalan (PSC) muncul sebagai parti terbesar rantau ini.

Parti Sosialis Catalan (PSC), sebuah parti saudara kepada Parti Buruh Sosialis Sepanyol Sanchez, memenangi 42 daripada 135 kerusi dalam pilihan raya serantau Ahad lalu. Walaupun parti itu gagal mencapai 68 kerusi yang diperlukan untuk majoriti mutlak, keputusan itu mewakili peningkatan yang signifikan daripada 31 kerusi yang dimenanginya pada 2021 dan menjadikan PSC parti tunggal terbesar di rantau itu.

Walaupun Together for Catalonia (Junts) meningkat empat kerusi untuk menamatkan di tempat kedua dengan 35 kerusi, kekalahan parti-parti pro-kemerdekaan yang lain bermakna gerakan pemisahan tidak lagi menikmati majoriti parlimen. Republican Left of Catalonia, sebuah parti pro-kemerdekaan yang telah memimpin kerajaan rantau sejak 2021, kehilangan 13 kerusi untuk menamatkan dengan 20 kerusi, penurunan sokongan paling ketara untuk mana-mana parti yang bertanding dalam pilihan raya.

Kedudukan Sanchez yang lebih rekonsiliasi terhadap pemisah secara umum dilihat telah menanggalkan gerakan pro-kemerdekaan. Dasar yang paling kontroversi ialah undang-amnesti yang diluluskan tahun lalu, yang apabila berkuatkuasa akan memaafkan beratus-ratus pemimpin pemisah yang terlibat dalam menganjurkan referendum kemerdekaan pada 2017. Kelulusan undang-undang itu menimbulkan kemarahan parti-parti kanan Sepanyol dan menimbulkan protes di Madrid.

Berucap selepas undian dihitung pada malam Ahad, ketua PSC Salvador Illa berkata bahawa kemenangan partinya adalah hasil “dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Sepanyol dan perdana menterinya, Pedro Sanchez.”

Walaupun referendum 2017 diluluskan dengan besar, ia diisytiharkan haram oleh mahkamah perlembagaan Sepanyol. Ketua Junts Carles Puigdemont melarikan diri ke Belgium selepas cubaan kemerdekaan gagal, mengelak daripada didakwa dengan pemberontakan, fitnah dan penyalahgunaan dana awam. Dakwaan fitnah terhadap Puigdemont telah ditarik balik pada Januari lalu, dan ketua Junts dijangka akan kembali ke Catalonia apabila undang-amnesti berkuatkuasa kelak bulan ini.

Dengan Illa kini mencari rakan kongsi, Puigdemont telah menyeru ERC supaya tidak bergabung tenaga dengan PSC. Seorang bekas sekutu ketua ERC Pere Aragones, Puigdemont berkata pada Ahad bahawa “jika Esquerra bersedia untuk membina jambatan semula” dan membentuk gabungan parti-parti pro-kemerdekaan untuk mengekalkan PSC daripada kerajaan, “kami juga bersedia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.