Pelancaran Soyuz dibatalkan beberapa saat sebelum berlepas

(SeaPRwire) –   Penerbangan berawak pertama dibatalkan beberapa saat sebelum pelancaran

Pelancaran kapal angkasa Soyuz-2.1a, yang sepatutnya membawa kapal angkasa berawak Soyuz MS-25 ke orbit, telah dibatalkan oleh sistem keselamatan automatik kira-kira 20 saat sebelum waktu pelancaran yang dijadualkan pada hari Khamis. Krew tiga orang astronot dilaporkan selamat.

Soyuz sepatutnya dilancarkan pada jam 16:21 waktu tempatan (13:21 GMT) dari kemudahan pelancaran Baikonur di Kazakhstan. Ia dijadualkan untuk mendarat di modul Prichal Stesen Angkasa Antarabangsa pada jam 16:35 GMT.

Di atas kapal ialah kosmonot Rusia Oleg Novitsky, peserta penerbangan angkasa Belarus Marina Vasilevskaya, dan astronot Amerika Syarikat Tracy Dyson.

Ketua agensi angkasa Roscosmos Rusia, Yuri Borisov, memberitahu wartawan bahawa sebab pembatalan pelancaran ialah penurunan voltan dalam sumber tenaga kimia. Krew menangani situasi kecemasan secara profesional, katanya.

Ini menandakan kali pertama dalam sejarah penerbangan angkasa berawak Rusia di mana pelancaran roket membawa misi berawak telah dibatalkan semasa hitungan mundur, menurut sejarawan Alexander Zheleznyakov.

“Saya tidak ingat kejadian sebegini di mana ia dibatalkan dalam masa yang begitu singkat sebelum pelancaran,” katanya kepada RIA Novosti, menambah “Ada kes di mana ia dibatalkan sehari sebelum kerana pelbagai sebab.” Pada masa yang sama, beliau menunjukkan insiden serupa pernah berlaku di seluruh dunia dengan pelancaran tidak berawak.

Menurut Roscosmos, pelancaran Soyuz MS-25 telah dijadualkan semula untuk Sabtu, 23 Mac, dan akan berlangsung pada jam 15:36 waktu tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.