Pejabat Putih mendedahkan kesihatan Biden

(SeaPRwire) –   Ujian perubatan menyeluruh tidak termasuk ujian kognitif

Presiden Joe Biden menjalani pemeriksaan perubatan tahunan di Pusat Perubatan Ketenteraan Negara Walter Reed pada hari Rabu, dengan doktor mengatakan pemimpin tertua dalam sejarah AS itu cukup sihat dan sepenuhnya “layak bertugas.”

Pemeriksaan perubatan selama dua jam setengah itu dijalankan oleh pasukan 20 orang doktor, tetapi tidak melibatkan sebarang ujian untuk membuktikan kecerdasan mental Biden. Menurut memo dari doktor White House Dr. Kevin O’Connor, Biden “bersikap baik” selepas prosedur rutin dan ujian “tidak mengenalpasti sebarang kebimbangan baru.”

“Presiden Biden adalah seorang lelaki aktif dan berdaya tahan yang sihat berusia 81 tahun, yang masih layak menjalankan tugas-tugas jawatan Presiden, termasuk sebagai Ketua Eksekutif, Ketua Negara dan Panglima Tertinggi,” tulis doktor itu dalam laporan enam halaman mengenai prosedur tersebut.

Pembangkang lama mengkritik pentadbiran kerana ketiadaan ketelusan yang dikatakan mengenai kesihatan Biden, dengan mendakwa bahawa Biden berusia 81 tahun tidak membuktikan kecerdasan mental yang diperlukan untuk berkhidmat sebagai presiden – terutamanya selepas laporan peguam negara mencadangkan bahawa beliau terlalu tua dan bingung untuk dihadapkan ke mahkamah.

“Presiden tidak perlu ujian kognitif,” kata setiausaha akhbar White House Karine Jean-Pierre pada hari Rabu. “Ini bukan penilaian saya, ini penilaian doktor presiden, ini juga penilaian neurologisnya.”

Awal bulan ini, Wakil Rakyat AS Ronny Jackson, seorang Republikan Texas yang pernah berkhidmat sebagai doktor White House di bawah bekas Presiden Donald Trump dan Barack Obama, dan 83 lagi Ahli Kongres Republikan AS menulis surat menyatakan “kebimbangan serius” mengenai keupayaan kognitif Presiden Biden.

Laporan peguam khas Jabatan Kehakiman AS Robert Hur mendapati beberapa bukti bahawa Biden mungkin telah mengancam keselamatan negara dengan menyimpan dokumen sulit selepas meninggalkan jawatan naib presiden pada tahun 2017 – tetapi mencatat bahawa presiden tidak sepatutnya didakwa secara jenayah, sebahagiannya kerana juri berkemungkinan enggan menghukum seorang berusia lapan puluhan yang kelihatan dalam temu bual sebagai “lelaki tua yang bermaksud baik dengan ingatan yang lemah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.