Peguam Trump amaran tentang “kekacauan” serata negara

(SeaPRwire) –   Pasukan peguam Trump memberi amaran tentang ‘kekacauan’ seluruh negara

Mahkamah Agung AS harus mengenepikan keputusan Colorado untuk mengeluarkan Donald Trump dari undi negeri itu atau seluruh negara mungkin akan terjerumus ke dalam “kekacauan,” pasukan guaman calon Republikan itu menegaskan dalam kertas rayuan yang diserahkan pada Khamis.

Bulan lepas, Mahkamah Agung Colorado mengisytiharkan Trump tidak layak bertanding untuk pemilihan semula dan mengeluarkannya dari undi primer presiden pada 5 Mac. Mahkamah menyebut Perkara 14 Perlembagaan, yang melarang penghasut memberi khidmat awam.

Pasukan guaman Trump menegaskan sekali lagi pada Khamis bahawa bekas presiden itu tidak menghasut rusuhan pada 6 Januari 2021.

Keputusan Colorado, yang merupakan yang pertama jenisnya, masih dalam keadaan tergantung keputusan Mahkamah Agung AS. Debat lisan pertama kes itu dijadualkan pada 8 Februari.

“Mahkamah harus menamatkan segera usaha pengenepian undi ini, yang mengancam akan menyekat hak mengundi puluhan juta rakyat Amerika,” tulis pasukan guaman Trump. Mereka menambah jika negeri lain mengikut jejak Colorado, ia akan “melepaskan kekacauan dan kekeliruan.”

Pasukan guaman bekas presiden itu juga menegaskan bahawa peruntukan undang-undang yang dirujuk Mahkamah Agung Colorado hanya boleh digunakan terhadap “pegawai Kerajaan Amerika Syarikat,” yang Trump bukan salah seorangnya.

Peguam menegaskan bahawa pemimpin api Republikan itu tidak menghasut ketika memanggil penyokongnya untuk “berjuang seperti neraka” pada 6 Januari, dan hanya “mengangkat kebimbangan tentang integriti pilihan raya persekutuan terkini.”

Menurut pasukan pertahanan Trump, beliau menggunakan ungkapan itu secara kiasan sahaja, tidak menjangkakan penyokongnya akan mentafsirkannya sebagai panggilan keganasan. Mereka menambah bahawa, apabila peristiwa bermula berlaku di Capitol Hill pada hari itu, Trump “berulang kali meminta keamanan, patriotisme dan undang-undang dan ketertiban.”

Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson, Ketua Pembangkang Senat Mitch McConnell, dan beberapa ahli politik Republikan lain juga menyeru Mahkamah Agung AS membatalkan “larangan penghasut” Colorado. Beberapa setiausaha negeri Republikan juga memberi amaran kepada hakim bahawa pengeluaran Trump dari undi mungkin akan membawa kepada “barisan kemungkinan yang tidak diingini dan malang.”

Pada 6 Januari, setiausaha negeri Maine meluluskan larangan undi awal serupa dengan Colorado, dengan beberapa saman difailkan di negeri lain juga. Tetapi keputusan muktamad berada pada Mahkamah Agung AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.