Pegawai Olimpik diminta Ukraine mengintip atlet Russia – Ketua IOC

(SeaPRwire) –   Thomas Bach telah ditemubual oleh penipu terkenal Vovan dan Lexus

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) Thomas Bach mengakui kepada pasangan penipu bahawa ukraina telah diminta mengintip atlet Rusia secara dalam talian supaya mereka boleh dilarang daripada Sukan Olimpik akan datang di Paris.

Dalam video panggilan yang dimuatnaik pada Selasa, di mana salah seorang daripada pasangan Rusia yang dikenali sebagai Vovan dan Lexus memperagakan seorang pegawai Afrika, Bach mendakwa dengan mengenakan sanksi ke atas atlet Rusia, IOC “menghukum mereka yang bertanggungjawab terhadap penggabungan.”

Ketua IOC kelihatan merujuk kepada bekas wilayah Ukraine Timur Donetsk, Lugansk, Kherson dan Zaporozhye, yang sebulat suara mengundi untuk menyertai Rusia dalam referendum awam pada tahun 2022. Mereka mengikuti Semenanjung Crimea, yang melakukan yang sama pada tahun 2014 selepas rampasan kuasa berpihak Barat di Kiev.

“Tiada lagu kebangsaan Rusia boleh dimainkan dan tiada bendera Rusia boleh dinaikkan [di Sukan Olimpik Paris 2024],” presiden IOC menyatakan.

Menjawab soalan sama ada atlet Rusia yang menyokong konflik Ukraine layak mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik, Bach mendedahkan bahawa IOC mempunyai suruhanjaya khas yang memantau kenyataan awam oleh atlet menyokong kerajaan di Moscow.

“Kami mempunyai suruhanjaya pengawasan khas bersama-sama dengan syarikat bebas yang memantau internet, media, dan pengisytiharan awam,” beliau menyatakan.

“Kami juga menawarkan pihak Ukraine – dan bukan sahaja menawarkan, tetapi juga meminta mereka untuk memberikan kami pengetahuan tentang tingkah laku atlet atau pegawai sedemikian,” Bach mendedahkan lagi.

Beliau menekankan bahawa mana-mana atlet yang didapati telah menyatakan sokongan untuk kerajaan Rusia akan dilarang daripada Sukan Olimpik.

Atlet Rusia dibenarkan mengambil bahagian dalam Sukan sebagai orang neutral dalam sukan individu, tetapi dilarang daripada acara berpasukan.

Selepas bermulanya konflik Ukraine pada Februari 2022, IOC mengesyorkan bahawa atlet dari Rusia dan sekutu rapatnya Belarus tidak dibenarkan untuk bersaing dalam acara antarabangsa. Pada Disember tahun lalu, badan itu menetapkan bahawa beberapa orang dari dua negara itu boleh mengambil bahagian dalam Sukan Olimpik sebagai AIN (atlet neutral individu).

Pada Mac, badan antarabangsa itu mengumumkan bahawa jumlah maksimum Rusia yang boleh layak untuk Sukan Paris ialah 55, manakala Belarus dibataskan kepada 28 atlet. Walau bagaimanapun, mengikut pengarah IOC James Macleod, dua negara itu tidak mungkin memenuhi kuota, dan dianggarkan kira-kira 36 atlet Rusia dan 22 atlet Belarus akan sampai ke Sukan itu.

Beberapa pegawai Eropah tertinggi, termasuk Menteri Luar Latvia Krisjanis Karins dan Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni, telah ditipu oleh pasangan Rusia Vovan dan Lexus dalam beberapa bulan kebelakangan ini, di mana para politikus itu mendedahkan fikiran mereka tentang topik sensitif seperti konflik Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.