Pasukan Iran menerima penghantaran peluru berpandu pintar baharu

(SeaPRwire) –   Tentera laut Iran menerima pelancaran ‘bijak’ misil baharu

Tentera laut Iran telah meningkatkan kuasanya dengan penambahan misil yang dihasilkan tempatan yang mempunyai jarak lebih daripada 1,000 kilometer (620 batu) dan boleh diarah semula ke sasaran lain selepas dilancarkan.

Ketua tentera laut Laksamana Shahran Irani memperkenalkan senjata baharu itu pada Ahad, memanggilnya “misil pintar yang boleh menukar sasaran pertengahan misi,” lapor media milik negara . Misil bernama “Talaeiyeh” juga boleh memilih rancangan penerbangan kompleks semasa menuju sasarannya untuk mencapai “kejutan pada tahap tertinggi dan berhadapan dengan musuh,” tambahnya.

Tentera laut menerima penghantaran misil baharu yang dibangunkan, dipanggil “Nasir,” dengan keupayaan “bijak” yang sama dan jarak lebih daripada 100 kilometer, serta helikopter, drone dan kapal tunda peninjauan baharu. Semua senjata itu direka dan dihasilkan tempatan.

Misil baharu tiba ketika ketegangan meningkat antara Iran dan AS mengenai peperangan Israel-Hamas. Pada Sabtu, pegawai AS menuduh Iran “sangat terlibat” dalam serangan oleh pemberontak Houthi Yemen terhadap kapal komersial di Laut Merah – tuduhan yang dinafikan Timbalan Menteri Luar Negeri Iran Ali Bagheri. Pentagon pada Ahad bahawa Tehran mengatur serangan drone ke atas tangki kimia milik Jepun di Lautan Hindi.

Peralatan tentera baharu Tehran disampaikan ke pangkalan tentera laut di Konarak, bandar pelabuhan di Teluk Chabahar di selatan Iran. Kedua-dua misil baharu boleh dilancarkan dari kapal perang. Irani berkata Nasir akan dipasang pada pelancar misil tetap di pelabuhan Konarak.

Iran mengaku salah satu program misil paling maju di dunia, dan salah satu pemaju utama drone serangan. Negara itu memperkenalkan , misil dengan jarak 2,000 kilometer, pada Mei. Menteri Pertahanan Mohammad-Reza Ashtiani berkata Khorramshahr-4 boleh membawa kepala peledak seberat sehingga 3,300 paun dan menembusi sistem pertahanan udara musuh dengan mengelak daripada dikesan radar.

Brigedier Jeneral Iran Mohammad Reza Naqdi memberi amaran pada Sabtu bahawa Laut Mediterranean, Selat Gibraltar dan laluan air utama yang lain boleh ditutup kepada lalu lintas kapal jika AS dan Israel terus melakukan “jenayah” terhadap orang Palestin di Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.