Ozempic Tidak Boleh Memperbaiki Krisis Kemurunan di Amerika Syarikat

Ozempic Manufacturer Rises In Stock Market After Posting Record Profit

Apakah kegemukan?

Ada orang yang akan memberitahu anda bahawa ia adalah perkataan yang indah untuk gemuk; orang lain mungkin akan mengatakan ia adalah fitnah yang mempatologikan tubuh yang lebih besar. Dan orang lain lagi akan bersikeras bahawa ia adalah kegagalan moral—salah satu daripada malas dan kehendak yang lemah.

Bagi dekad yang lalu, bagaimanapun, komuniti perubatan telah mengenal pasti bahawa kegemukan adalah penyakit kronik, sama seperti kanser, diabetes dan tekanan darah tinggi. Kegemukan meningkatkan tiga kali risiko hospitalisasi disebabkan COVID-19, berkaitan dengan ratusan komplikasi perubatan, dan menanggung 4 juta kematian yang dapat dicegah setiap tahun.

Kegemukan juga heterogen, dengan pelbagai sebab, pembentangan klinikal dan respons kepada rawatan yang berbeza. Kenaikan astronomi ubat GLP-1 seperti Ozempic, Wegovy dan Mounjaro telah mengaburi nuansa sebegini, dengan janji-janji yang berani bahawa ubat adalah “kudus”, “peluru perak” dan “mukjizat” untuk masalah kegemukan, penyelesaian saiz semua. Jika sahaja ia semudah itu.

Kebenaran ialah Ozempic tidak dapat menyelesaikan krisis kegemukan di Amerika. Walaupun ubat boleh membantu sesetengah individu menurunkan berat badan, kegemukan bukanlah penyakit yang mudah disebabkan oleh ketidakaktifan atau makan terlalu banyak. Pelbagai faktor seperti genetik, kesihatan mental, status sosioekonomi dan pengaruh persekitaran menyumbang kepada pembangunan dan perkembangan penyakit ini. Oleh itu, bagaimana pesakit dipaparkan di dalam klinik berbeza-beza secara meluas, dari mutasi dalam gen MC4R yang berkaitan dengan 18% kemungkinan lebih tinggi kegemukan kepada sesetengah ubat-ubatan psikotropika menyebabkan peningkatan berat badan 75-125 paun. Walaupun ubat-ubatan GLP-1 boleh membantu kebanyakan pesakit ini, ia juga hanya menyasarkan satu faktor – ketidakseimbangan hormon – dan tidak dapat menyelesaikan semua masalah lain.

Pendekatan yang terlalu pengurangan ini dicerminkan dalam kriteria diagnosis untuk kegemukan—indeks jisim badan (BMI) 30 atau lebih tinggi—kerana pesakit boleh menjadi sangat sihat secara metabolik di atas ambang ini, atau membangunkan komplikasi berkaitan kegemukan dalam julat “normal”. Sebenarnya, direka untuk lelaki putih Eropah, BMI menunderestimasi kegemukan di kalangan Amerika Latin dan Asia sementara mengira berlebihan di kalangan Amerika Afrika, jadi Persatuan Perubatan Amerika telah meminta doktor untuk mengurangkan penggunaan ukuran yang cacat dan diskriminasi ini.

Suruhanjaya Lancet 60 pakar antarabangsa dari negara berpendapatan tinggi, sederhana dan rendah sedang bekerja untuk mendefinisikan semula kegemukan, bergerak jauh daripada metrik berdasarkan ketinggian dan berat badan ke arah diagnosis klinikal yang berakar dalam tanda-tanda dan gejala-gejala tertentu.

Di luar kompleksiti asal dan kriteria diagnosis ini, pesakit dengan kegemukan juga memberi respon yang berbeza kepada rawatan. Secara purata, ubat Wegovy membantu pesakan mengurangkan berat badan sebanyak 16%; dengan kata lain, seorang pesakit 300 paun mungkin kehilangan 50 paun. Tetapi sesetengah pesakit dalam kajian ini di New England Journal of Medicine hanya kehilangan 5% berat badan manakala yang lain kehilangan sehingga 30%. Ketidaktentuan ini menekankan kepentingan rancangan rawatan yang disesuaikan untuk menangani keperluan unik setiap individu daripada bergantung kepada mana-mana ubat sahaja.

Dengan keadaan rawatan kegemukan sekarang, bagaimanapun, ini hampir mustahil. Di AS, terdapat 115 juta orang yang hidup dengan penyakit ini, tetapi hanya lebih 100 doktor yang dilatih khusus dalam kegemukan. Sejak 2003, undang-undang persekutuan juga telah melarang Medicare daripada menampung ubat-ubatan kegemukan kerana ia dianggap sebagai ubat “gaya hidup” bukannya perubatan sebenar. Sesuai dengan itu, penyelidikan kami menunjukkan bahawa hanya 1% pesakit yang layak menerima rawatan dengan ubat-ubatan anti-kegemukan, dengan kebanyakan sekadar dirujuk untuk mengikuti nasihat yang sering dikutip untuk makan kurang dan bergerak lebih banyak. Walaupun diet dan senaman sangat penting, rawatan yang paling berkesan untuk kegemukan adalah antara disiplin, di mana rejim ini digabungkan dengan terapi tingkah laku, rawatan ubatan, dan kadang-kadang pembedahan metabolik dan bariatrik.

Dengan begitu sedikit doktor untuk membantu banyak rakyat Amerika yang memerlukan, tidak hairanlah scam diet dan produk yang memanfaatkan ketidakselamat orang ramai telah mengisi kekosongan — pasaran penurunan berat badan AS dianggarkan pada $160 bilion pada 2023. Apabila kita juga melayan ubat-ubatan GLP-1 sebagai peluru ajaib, kita membuka kemajuan perubatan sebenar ini kepada kritikan dan kempen serangan palsu. Sebagai contoh, kritikan yang kerap dilaporkan bahawa pesakit menambah berat badan apabila mereka berhenti mengambil GLP-1 hanya penting jika mereka dianggap sebagai “penawar” kegemukan. Sebaliknya, untuk ubat insulin dan hipertensi, ia tidak mengejutkan langsung bahawa glukosa dan tekanan darah melonjak semula apabila anda menghentikan ubatan.

Dengan kegemukan menelan kos AS sebanyak $1.7 trilion, atau 9% KDNK kita, kita perlu merayakan kemajuan terhadap penyakit kronik ini dan bagaimana ubat-ubatan GLP-1 boleh membantu sesetengah pesakit hidup lebih lama dan lebih sihat sambil juga mengurangkan kos penjagaan kesihatan secara mendadak. Tetapi kita juga perlu mengakui bahawa banyak kerja masih perlu dilakukan, dari mempromosikan empati sosial ke latihan lebih banyak pakar khusus dan melaksanakan dasar yang memastikan ketercapaian dan kemampuan membayar rawatan. Walaupun ubat-ubatan seperti Ozempic, Wegovy dan Mounjaro memegang janji besar, ia bukanlah panacea yang dipaparkan media.