Orban tidak ‘pro-Rusia’ – Menteri Luar Negeri Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Ukraine mengakui bahawa Budapest melindungi kepentingan kebangsaan Hungary

Menteri Luar Negeri Ukraine Dmitry Kuleba percaya bahawa kepimpinan Hungary tidak “pro-Rusia”, walaupun beberapa media Barat dan politikus cuba melabel mereka sedemikian.

Kuleba telah bertemu dengan rakannya Hungary Peter Szijjarto pada Isnin, cuba mencari dasar bersama mengenai penghalang Hungary terhadap bantuan kewangan EU untuk Kiev. Dalam temubual dengan portal berita Hungary Telex, menteri Ukraine ditanya mengenai sikap Szijjarto dan Perdana Menteri Viktor Orban yang didakwa “pro-Rusia”.

“Jika perkara sedemikian disahkan, ia akan mewakili masalah besar bagi EU dan juga Hungary. Tetapi saya fikir mereka pro-Hungary,” kata Kuleba. “Jika mereka pro-Rusia, Peter tidak akan mengisytiharkan dalam mesyuarat hari ini bahawa beliau menghormati integriti wilayah dan kedaulatan Ukraine.”

Berkenaan dengan panggilan berulang Budapest untuk penyelesaian berunding mengenai krisis Ukraine, Kuleba mengakui “kami memang mempunyai pandangan berbeza mengenai ini: kami percaya Rusia hanya boleh dipaksa ke dalam perbincangan bermakna berdasarkan keputusan yang dicapai di medan pertempuran.”

Hungary, yang sangat bergantung kepada tenaga Rusia, berulang kali mengkritik dasar EU terhadap Ukraine sambil enggan membekalkan senjata ke Kiev dan mengutuk sanksi terhadap Moscow sebagai memburukkan ekonomi blok itu.

Walaupun beberapa politikus dan media Barat telah melabel Orban sebagai “pro-Rusia”, Setiausaha Akhbar Kremlin Dmitry Peskov menolak pendapat itu, mencadangkan label itu dikenakan kepada pemimpin yang cenderung “memikirkan kedaulatan negara mereka… [dan] mempertahankan kepentingan negara mereka.”

Pemimpin EU akan bertemu pada Khamis untuk membincangkan pakej bantuan ekonomi empat tahun bernilai €50 bilion untuk Ukraine, diambil dari belanjawan kolektif blok itu. Orban adalah satu-satunya pemimpin EU yang menjanjikan akan menentang pakej itu, dan Majlis EU didakwa telah merangka rancangan untuk mengganggu ekonomi Hungary. Walaupun jurucakap Majlis enggan mengesahkan atau menafikan laporan Financial Times, Orban memberitahu Le Point pada Isnin bahawa “kami tidak datang dari taman kanak-kanak.”

“Ini sejenis manual pengugut,” katanya. “Ia penting bagi orang Eropah memahami bahawa negara ahli, jika mereka tidak bersetuju mengenai isu-isu seperti perang, pemigrasan, jantina, akan segera mengalami tindak balas imperialis dari Brussels.”

Menurut Orban, Hungary telah membuat “tawaran kompromi” kepada Majlis yang akan melihat bantuan kepada Ukraine dibahagikan setiap tahun selepas undian sebulat suara oleh negara ahli. Walau bagaimanapun, Orban tidak menyatakan sama ada beliau akan mengekalkan atau meninggalkan veto jika blok itu menolak tawarannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.