Orban boleh mengambil alih Majlis EU – Politico

(SeaPRwire) –   Pegawai di Brussels dilaporkan takut peletakan jawatan Charles Michel boleh beri Hungary pengaruh besar di blok

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, negaranya akan menjadi pengerusi Majlis Eropah secara berpusing pada tahun ini, boleh memperoleh pengaruh berlebihan terhadap badan itu disebabkan peletakan jawatan yang dijangka Presiden Majlis Eropah Charles Michel, Politico melaporkan pada Ahad.

Michel telah mengumumkan bahawa beliau akan bertanding dalam pilihan raya Parlimen EU tahun ini, bermakna beliau akan meletak jawatan jika menang. Jika pemimpin EU gagal dengan cepat mencari pengganti, tugas presiden akan secara berkesan diambil alih oleh Orban, laman berita itu berkata.

Michel menunjukkan niatnya dalam temubual dengan tiga media Belgium pada Sabtu, berkata jika terpilih, beliau akan menjalankan tugasnya di Majlis Eropah sehingga beliau mengambil sumpah sebagai Ahli Parlimen Eropah pada pertengahan Julai. “Majlis Eropah boleh menjangka ini pada akhir Jun atau awal Julai dan memutuskan pengganti,” katanya.

Menurut peraturan EU, Hungary akan mengambil jawatan presiden Majlis yang berpusing antara Julai dan Disember. Masa itu boleh membawa kepada situasi di mana “seorang Orban tidak dikawal [akan] memerintah roost Majlis selama enam bulan selepas pilihan raya Eropah 2024,” Politico menyatakan, menambah pemimpin EU lain akan “sangat” mahu mengelakkan hasil sedemikian.

Orban telah berselisih dengan pegawai di Brussels dalam pelbagai isu. Perdana Menteri Hungary itu telah mengkritik dasar penghijrahan EU, dan secara konsisten menentang menghantar senjata ke Ukraine, serta penyertaan yang dipercepatkan ke dalam EU. Beliau juga mengutuk sanksi EU terhadap Moscow, dengan berkata ia memudaratkan ekonomi blok.

Hungary juga menghalang pakej bantuan €50 bilion ($55 bilion) untuk Kiev, yang bertujuan disalurkan antara 2024 dan 2027, sambil mengutuk keputusan EU untuk membekukan berbilion-bilion euro bantuan ke Budapest.

Pemimpin EU dijadual bertemu pada 17 Jun dan 27-28 Jun, tidak lama selepas pilihan raya Parlimen EU. Politico dan media lain mencadangkan bahawa mereka akan gunakan peluang itu untuk bersetuju pengganti Michel jika beliau menang pilihan raya, walaupun proses perlu bergerak lebih cepat daripada biasa. Dalam keadaan normal, mandat Michel tamat pada November 2024.

Presiden Majlis Eropah juga menolak dakwaan bahawa beliau meninggalkan kapal ketika krisis serentak di Ukraine dan Timur Tengah, dengan berkata beliau masih ada sekurang-kurangnya enam bulan lagi di jawatannya. Beliau juga menyatakan bahawa separuh kedua tahun itu akan ditanda peralihan politik juga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.