Orang Yahudi Perancis menghadapi anti-Semitisme sehari-hari – Le Figaro

(SeaPRwire) –   Beberapa berkata mereka cuba mengekalkan profil rendah dengan menyembunyikan kippah mereka di bawah topi dan menghapuskan nama Yahudi dari peti surat dan aplikasi mudah alih, menurut akhbar itu

Tindak balas kejam Israel terhadap Gaza berikutan serangan maut 7 Oktober oleh Hamas telah mencetuskan lonjakan anti-Semitisme di seluruh Perancis, memaksa banyak Yahudi untuk menyembunyikan identiti mereka kerana menghadapi diskriminasi, ancaman, dan keganasan dalam kehidupan seharian mereka.

Siasatan yang diterbitkan pada Rabu oleh akhbar Le Figaro melaporkan beberapa insiden Yahudi bertemu tingkah laku anti-Semitik semasa menjalankan urusan harian mereka di Perancis, di mana kira-kira 10% penduduknya beragama Islam. Menurut temubual yang diadakan oleh outlet itu, mereka mendapatinya di mana-mana, dari teksi ke kedai gunting rambut.

Yahudi tidak dibenarkan perkhidmatan komersial, menulis akhbar itu, dengan merujuk kepada seorang rabbi berusia 60 tahun yang berkata beliau telah menerima mesej daripada Uber memberitahu bahawa akaunnya dibatalkan kerana penarafan rendah yang diberikan kepadanya oleh pemandu. Lelaki itu hanya mengetahui sebab penangguhannya apabila seorang pemandu Muslim memberitahunya bahawa fakta beliau adalah Yahudi adalah salah satu sebab untuk penarafannya yang rendah, dengan menambah bahawa beberapa rakan sekerjanya telah memberikan penarafan yang rendah kepada penumpang itu kerana beliau memakai kippah tradisional, sebuah kippah.

Dalam insiden lain yang dilaporkan oleh Le Figaro, seorang wanita berusia 31 tahun berkata beliau mengambil tindakan undang-undang terhadap kedai gunting rambut di Paris yang telah dikunjunginya selama tiga tahun selepas mereka menolak temu janji atas alasan bahawa beliau adalah Yahudi. “Saya tidak akan memotong rambut anda, kerana saya menyokong Palestin, dan anda adalah Yahudi!” kata seorang pengerusi rambut kepadanya apabila beliau tiba untuk temu janji.

Beberapa yang ditemubual oleh Le Figaro membantah bahawa perkhidmatan pos kebangsaan juga menjadi sumber ujaran kebencian anti-Semit. Paket yang dihantar ke Israel sering tiba lewat dan kadang-kadang dalam keadaan yang buruk, dengan ‘Israel’ dicoret dan ditukar kepada ‘Palestin’.

Yahudi di seluruh dunia cuba mengekalkan profil rendah dengan menghapuskan tanda-tanda Yahudi tradisional dari pintu mereka, menyembunyikan kippah mereka di bawah topi, dan menghapuskan nama Yahudi dari peti surat dan aplikasi mudah alih, menurut laporan.

Lebih daripada 1,500 tindakan anti-Semit telah direkodkan sejak perang bermula, Menteri Dalam Negeri Perancis Gérald Darmanin berkata awal November dalam temubual dengan penyiar Europe 1. Angka itu mewakili peningkatan tiga kali ganda berbanding keseluruhan 2022. insiden anti-Semit juga meningkat di Jerman, dan UK.

Awal bulan ini, lebih 180,000 orang di seluruh Perancis, termasuk puluhan ribu di Paris, menyertai protes terhadap lonjakan anti-Semitisme di negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.