Orang Israel cedera dalam serangan Hezbollah – media

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan Hezbollah mendakwa menyerang unit udara pengawasan tentera

Militan Hezbollah telah meletupkan wilayah Israel dari Lubnan, mencederakan 18 orang, lapor media tempatan pada Rabu.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mengesahkan serangan itu, mengatakan ia membalas dengan menyerang sasaran di negara jiran itu.

Kumpulan bersenjata Syiah ini telah berulang kali meletupkan jiran selatannya sejak konflik tentera antara Israel dan Hamas meletus pada Oktober lalu. Hezbollah melancarkan voli peluru berpandu ke arah Israel pada hujung minggu semasa Iran sedang melancarkan serangan udara besar-besaran terhadap negara itu.

Agensi Perancis-Presse menganggarkan sekurang-kurangnya 363 orang di Lubnan terbunuh akibat permusuhan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk sekurang-kurangnya 70 orang awam.

Pada Rabu, The Times of Israel melaporkan Pusat Perubatan Galilee menerima 18 orang berikutan serangan drone di Arab al-Aramshe, sebuah kampung majoriti Bedouin. Salah seorang mangsa dilaporkan dalam keadaan kritikal, manakala dua lagi cedera parah.

KAN, penyiar tempatan, mendakwa militan Lubnan itu telah menembak peluru berpandu, dan bukan UAV. Dalam pos pada X (dahulunya Twitter) pada Rabu, IDF mengesahkan bahawa “beberapa pelancaran dikenal pasti melintasi Lubnan ke utara Israel.”

Menurut kenyataan itu, tentera Israel membalas dengan menyerang “sumber api dan kem tentera Hezbollah di selatan Lubnan di mana pengganas beroperasi.”

Hezbollah, bagi pihaknya, berkata ia telah menyasarkan unit pengawasan udara tentera Israel dan perhimpunan askar Israel serta pusat pemerintahan. Selain itu, kumpulan militan Syiah itu mendakwa telah merosakkan kenderaan tentera Israel, kemungkinannya mencederakan sesetengah orang di dalamnya.

Pada Ahad, IDF melaporkan melancarkan serangan udara ke atas beberapa sasaran berkaitan Hezbollah di Lubnan. Menurut pos di saluran Telegramnya, pesawat pejuang Israel menyerang beberapa kemudahan tentera lain di selatan negara itu, serta tapak pembuatan senjata Hezbollah “signifikan” berhampiran sempadan Syria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.