NYC menghadapi masalah besar kencing tikus

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa kesihatan telah mengeluarkan maklumbalas kerana kes-kes leptospirosis manusia telah mencapai rekod tertinggi

Pihak berkuasa kesihatan New York City telah merekodkan peningkatan ketara dalam kes-kes leptospirosis manusia, satu penyakit disebabkan oleh sentuhan dengan air kencing haiwan, terutamanya tikus.

Menurut maklumbalas yang dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan dan Kebajikan Mentaliti Bandar raya itu pada Jumaat, enam orang telah didiagnosis dengan penyakit itu setakat tahun ini, manakala 24 kes dilaporkan pada 2023, menandakan bilangan tertinggi dalam satu tahun. Pihak berkuasa menyandarkan peningkatan itu kepada bilangan tikus yang meningkat pesat di bandar raya.

Jika tidak dirawat, leptospirosis boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan kerosakan hati. Penyakit itu disebabkan oleh beberapa spesies bakteria yang dipindahkan melalui air kencing atau najis haiwan, atau air atau tanah yang tercemar jika bersentuhan dengan mata, mulut, hidung atau luka pada kulit. Antara simptom penyakit yang paling biasa ialah demam, sakit kepala dan menggigil.

Bandar raya New York mempunyai salah satu populasi tikus perang tertinggi di AS. Penyelidik dari syarikat kawalan perosak bandar raya menganggarkan bahawa terdapat kira-kira tiga juta tikus di bandar raya itu pada Ogos 2023, mendapati bahawa bilangan itu telah meningkat hampir 50% dalam dekad lalu. Tikus adalah pembiak yang cemerlang, dengan satu pasangan mempunyai potensi untuk menghasilkan sebanyak 15,000 anak dalam setahun.

Peningkatan jangkitan leptospirosis itu datang setahun selepas Datuk Bandar Eric Adams melantik Kathleen Corradi sebagai pengarah pengurangan tikus yang pertama di Big Apple, atau “rat czar“. Jawatan itu dicipta sebagai sebahagian daripada usaha untuk menurunkan populasi tikus yang meningkat pesat di bandar raya.

Sebagai sebahagian daripada usaha untuk akhirnya memusnahkan masalah berjangka panjang itu, Majlis Bandaraya memperkenalkan satu undang-undang baru awal minggu ini yang akan memerlukan Jabatan Kesihatan menggunakan butiran garam yang mensterilkan kedua-dua tikus jantan dan betina di dua kawasan sebagai sebahagian daripada program ujian di dua kawasan bandar.

Butiran itu akan dikerahkan dalam zon pengurangan tikus yang dipanggil menutup sekurang-kurangnya sepuluh blok bandar.

Dalam maklumbalas itu Jabatan Kesihatan menekankan bahawa bakteria leptospira adalah rapuh dan boleh mati dalam masa beberapa minit dalam haba kering atau suhu beku tetapi bahawa “hujan lebat dan suhu tidak menentu yang lebih hangat, faktor yang berkaitan dengan perubahan iklim, mungkin menyokong kekal leptospires di kawasan yang lebih sederhana seperti NYC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.