NVIDIA umum ‘robot humanoid’ yang dikuasakan AI

(SeaPRwire) –   Projek GR00T cuba membolehkan robot memahami bahasa dan meniru tindakan manusia untuk menyelesaikan tugas, syarikat berpangkalan di AS itu berkata

NVIDIA telah mengumumkan projek baharu dalam bidang AI bertujuan mencipta “robot humanoid” yang berupaya belajar kemahiran baharu dan menyelesaikan tugas-tugas rumit dengan mengkaji tingkah laku manusia.

Dalam kenyataan media pada Isnin, syarikat itu juga memperkenalkan platform pengkomputeran canggih bernama Jetson Thor, yang direka khas untuk digunakan oleh robot humanoid. Beberapa peningkatan ketara kepada platform robotik Isaacnya juga diumumkan, termasuk model asas generatif dan alat untuk alir kerja AI.

Projek baharu ini dipanggil GR00T, yang bermaksud Teknologi Robot 00 Umum. Ia bertujuan menjadi platform membolehkan robot “memahami bahasa semula jadi dan meniru gerakan dengan mengamati tindakan manusia – dengan cepat belajar koordinasi, kecekapan dan kemahiran lain untuk mengemudi, menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan dunia sebenar,” kata syarikat berpangkalan AS itu.

Dalam ucapan utama, pengasas dan CEO NVIDIA Jensen Huang mempamerkan beberapa robot sebenar sudah menggunakan platform GR00T untuk menyelesaikan pelbagai tugas, dan menunjukkan robot-robot itu juga boleh membangunkan kemahiran mereka melalui kembar digital di makmal realiti maya Isaac yang baru diumumkan.

“Membina model asas untuk robot humanoid umum adalah salah satu masalah paling menarik untuk diselesaikan dalam AI hari ini,” kata Huang. Beliau menambah bahawa “teknologi membolehkan sedang bersatu untuk pakar robotik terkemuka di seluruh dunia mengambil lompatan gergasi ke arah robotik umum buatan.”

Pengasas dan ketua pegawai robot Agility Robotics Jonathan Hurst juga mengumumkan perkongsian dengan NVIDIA, menyatakan pembangunan sedemikian dalam bidang AI akan membuka jalan untuk robot, seperti Digit syarikatnya, untuk membantu orang “dalam semua aspek kehidupan seharian.”

Tahun lepas, Huang menyatakan AI bakal mengubah landskap korporat dan mengubah pekerjaan manusia selamanya, dan memberi amaran bahawa mereka yang gagal memeluk teknologi ini akan ditinggalkan.

Sementara itu, kaji selidik Washington State University mendapati kira-kira sepertiga pekerja Amerika bimbang AI akan segera membuat beberapa pekerjaan usang, manakala hampir separuh bimbang mereka mungkin ditinggalkan dalam kerjaya jika gagal mengikuti bagaimana menggunakan teknologi itu di tempat kerja.

Bahaya AI juga ditekankan oleh beberapa penyelidik dan tokoh teknologi seperti CEO Tesla Elon Musk dan pengasas bersama Apple Steve Wozniak, yang tahun lepas menandatangani surat terbuka menuntut moratorium sementara terhadap “eksperimen AI raksasa” untuk membenarkan penciptaan garis panduan mencegah salahguna teknologi itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.