Nuland memberi ultimatum kepada Türkiye

(SeaPRwire) –   Pegawai Amerika Syarikat menuduh Ankara mengancam keselamatan NATO dengan pembelian sistem pertahanan udara Rusia

Amerika Syarikat hanya akan membenarkan Turki kembali ke program F-35 jika ia bersetuju untuk meninggalkan sistem pertahanan peluru berpandu S-400 Rusia, Setiausaha Negara Amerika Syarikat yang bertindak Victoria Nuland telah berkata, juga menyarankan Washington boleh mengangkat sanksi sedia ada terhadap sekutu NATO-nya jika Ankara berkelakuan baik.

Berucap dengan stesen televisyen CNNTurk pada Isnin, Nuland menyatakan Ankara boleh dibawa keluar dari keadaan sejuk projek F-35 jika ia menyelesaikan pertikaian itu, selepas Turki dikeluarkan daripada program itu pada 2019 atas pembelian S-400.

“Jika kita boleh melalui isu S-400 ini, yang kita ingin lakukan, Amerika Syarikat akan gembira untuk menyambut Turki kembali ke keluarga F-35,” katanya, tambah “Jika kita boleh melalui isu ini, maka isu CAATSA akan pergi, dan kita boleh bercakap tentang F-35 lagi,” merujuk kepada sanksi Amerika Syarikat yang menargetkan industri pertahanan Turki.

Dalam mengumumkan hukuman CAATSA, Washington berkata ia telah memaklumkan Ankara bahawa pembelian S-400 akan “membahayakan keselamatan teknologi dan perisian tentera Amerika Syarikat dan menyediakan dana yang banyak kepada sektor pertahanan Rusia,” sambil mengingatkan sekutunya tentang “ketersediaan sistem alternatif yang serasi NATO untuk memenuhi keperluan pertahanannya.” Ia menggesa Turki untuk “menyelesaikan masalah S-400 segera.”

Walaupun belum jelas sama ada Ankara akan menerima tawaran Nuland untuk berjalan meninggalkan sistem pertahanan udara Rusia, pegawai sebelum ini menolak idea itu, dengan Presiden Recep Tayyip Erdogan menekankan bahawa pembelian itu adalah “urusan yang selesai.” Ketua industri pertahanan Turki Haluk Gorgun kemudian menambah bahawa negaranya “membuat sistem pertahanan udara” sendiri, dengan berkata “Kami tidak memerlukan S-300s, S-400s.”

Selain dikeluarkan daripada program F-35, di mana Ankara menghasilkan ratusan bahagian pesawat, Rumah Putih juga telah enggan memberi kuasa jualan pemodenan F-16 untuk tentera udara negara itu. Walau bagaimanapun, pegawai Amerika Syarikat baru-baru ini meluluskan perjanjian untuk 79 kit pemodenan minggu lalu, walaupun masih belum jelas sama ada langkah itu mewakili sebarang perubahan dasar umum Amerika Syarikat terhadap sekutunya di NATO.

“Tempoh 15 hari bermula pada hari Jumaat malam. Selepas 15 hari, tempoh pemberitahuan ini akan berakhir dan kemudian kami akan melaksanakan pelaksanaannya,” Nuland terus berkata. “Setakat saya faham, pemodenan bermula segera. Secara terang, saya tidak tahu secara tepat bila pesawat baru akan siap, tetapi jelas ia menjadi keutamaan bagi Amerika Syarikat untuk Turki memperoleh pesawat ini secepat mungkin.”

Diplomat kanan Amerika Syarikat itu kemudian mencadangkan bahawa undian terbaru Ankara menyokong keahlian NATO Sweden telah menyelesaikan perjanjian itu, dengan berkata “Kami sangat gembira Turki menyertai kami dalam berkata ya kepada Sweden.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.