Norway menghantar jet pejuang lama untuk latihan juruterbang Ukraine

(SeaPRwire) –   Pesawat tentera Norway yang disediakan untuk tujuan latihan telah berkhidmat selama “lebih 40 tahun,” kata Angkatan Bersenjata negara itu

Jet pejuang F-16 Norway, yang Oslo berikan untuk menyokong program latihan juruterbang Ukraine, telah mendarat di Denmark, seperti yang diumumkan oleh Angkatan Bersenjata negara itu pada X (dahulunya Twitter) pada Jumaat. Sebelum ini minggu ini, media Norway melaporkan bahawa negara Nordik itu akan menghantar dua jet pejuang dan sepuluh jurulatih ke pangkalan udara Skydstrup Denmark untuk tujuan ini.

Norway, sekutu Kiev, telah bersetuju untuk menyediakan pesawat pejuang ke Ukraine dalam tahun-tahun akan datang, bersama-sama Denmark, Belanda dan Belgium. Bilangan tepat pesawat pejuang yang Oslo rancang untuk pindahkan ke Ukraine kekal tidak jelas.

Washington, yang sebelum ini meragui untuk memberikan Kiev pesawat pejuang jenama Barat, menunjukkan kesiapsediaannya untuk meluluskan pemindahan pihak ketiga pesawat tersebut pada Ogos 2023. Amerika Syarikat menetapkan ini hanya boleh berlaku selepas lengkapnya latihan juruterbang Ukraine.

“Selepas lebih 40 tahun perkhidmatan, pesawat ini kini akan melatih kakitangan tentera Ukraine, menguatkan komitmen kami terhadap pertahanan Ukraine,” tulis tentera Norway di X, mengulas kedatangan jet ke Denmark. Tidak jelas sama ada mereka bermaksud pesawat udara tepat itu telah digunakan selama lebih 40 tahun atau hanya merujuk kepada fakta bahawa Norway telah menggunakan jet itu antara 1980 dan 2022 apabila mereka digantikan dengan F-35.

Pesawat yang ditetapkan untuk Kiev dianggap “usang,” menurut Leftenan Kolonel Bard Bakke, komander misi latihan di Denmark, yang memberitahu stesen berita NRK Norway awal minggu ini. Beliau mengekalkan bahawa pesawat udara itu adalah “agak moden” dan telah menjalani tambahan pembaikan. Walau bagaimanapun, beliau mengakui bahawa jet F-16 adalah “bukan senjata ajaib” yang mampu mengubah konflik berterusan antara Kiev dan Moscow.

Profesor Madya Lars Peder Haga di Sekolah Tentera Udara Norway juga merujuk kepada jet F-16 sebagai “usang” apabila bercakap dengan NRK. Beliau menambah bahawa jet itu mempunyai “daya tahan yang lebih rendah terhadap sistem Rusia” berbanding pesawat F-35 yang lebih moden.

Sejak permulaan konflik dengan Moscow, Kiev telah mendesak penyokong Baratnya untuk menyediakan senjata yang semakin maju, memperlakukannya sebagai pemain perubahan yang berpotensi. Zelensky terutamanya memuji pengumuman janji F-16 Ogos sebagai “bersejarah, kuat, memberi motivasi.”

Pada akhir Disember, Belanda mengumumkan persiapan untuk penghantaran “awal” 18 jet pejuang ke Ukraine. Zelensky mendakwa pada Ogos 2023 bahawa Belanda dan Belgium bersama-sama menjanjikan menyediakan 42 jet ke negaranya. Kenyataan bersama kedua-dua negara tidak mengandungi angka-angka khusus.

Pada Sabtu, akhbar Denmark Berlingske melaporkan bahawa Copenhagen akan menangguhkan penghantaran F-16 ke Kiev selama “beberapa bulan,” dengan menyatakan bahawa juruterbang Ukraine “belum bersedia” untuk terbangkan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.