New Zealand Tuduh China Godam Parlimennya

(SeaPRwire) –   Kedutaan Beijing di Wellington telah menolak dakwaan itu sebagai “tidak beralasan dan tidak bertanggungjawab”

Agen perisikan New Zealand mendakwa bahawa kumpulan penggera siber yang disokong oleh kerajaan China telah melakukan serangan siber terhadap parlimen negara itu, mencuri data beberapa ahli parlimen mereka. Beijing telah menolak tuduhan itu, yang menurut mereka tidak disokong oleh sebarang bukti.

Serangan yang didakwa itu berlaku pada tahun 2021 dan menyasarkan Pejabat Penasihat Parlimen dan Perkhidmatan Parlimen, Menteri Keselamatan Komunikasi Kerajaan (GCSB) Judith Collins dalam kenyataan pada Isnin.

Aktiviti “siber yang berbahaya” itu dengan cepat dikesan oleh pihak berkuasa New Zealand, yang mencegah penggera daripada mengakses data bersifat “strategik atau sensitif”, katanya.

Menurut Collins, kumpulan bernama Advanced Persistent Threat 40 (APT 40), yang GCSB mendakwa berkaitan dengan Kementerian Keselamatan Negara China, bertanggungjawab terhadap serangan itu.

“Penggunaan operasi pengintipan siber yang dibantu untuk campur tangan dengan institusi demokratik dan proses di mana-mana tidak dapat diterima,” katanya.

Menteri GCSB berkata Wellington telah menghadapi Beijing mengenai dakwaan serangan siber itu, tetapi menekankan bahawa New Zealand tidak mempunyai rancangan untuk mengenakan sanksi ke atas China berikutan insiden itu.

Kenyataan oleh Collins datang pada hari yang sama dengan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat melepaskan gambar tujuh warganegara China yang dikehendaki atas tuduhan menyusup komunikasi sasaran British dan Amerika selama 14 tahun melalui emel yang berbahaya.

Lelaki-lelaki itu dikatakan ahli entiti yang digambarkan sebagai kumpulan penggera siber yang disokong negara, dikenali sebagai APT 31 atau ‘Violet Typhoon’.

Menteri GCSB menekankan pentingnya tindak balas kolektif oleh Barat terhadap ancaman keselamatan siber yang didakwa oleh China, dengan berkata “penting [bahawa] demokrasi liberal berdiri untuk demokrasi liberal yang lain.”

Kedutaan China di New Zealand menolak dakwaan oleh pihak berkuasa Wellington sebagai “tidak beralasan dan tidak bertanggungjawab,” dengan mengatakan Beijing telah menyatakan “ketidakpuasan yang kuat dan tentangan tegas” kepada pihak berkuasa pulau itu.

“Apabila menyiasat dan menentukan sifat kes siber, seseorang perlu mempunyai bukti yang memadai dan objektif, bukannya menghina negara lain apabila fakta tidak wujud, apatah lagi mempolitikkan atau bahkan mempersenjatakan isu keselamatan siber,” kata kedutaan itu dalam kenyataan pada Selasa.

Beijing tidak campur tangan dalam urusan dalaman negara lain, dan “menuduh China campur tangan asing adalah sama sekali salah pokok,” tambah para diplomat China itu dalam rujukan ketara kepada AS.

China bersedia untuk mempromosikan kerjasama dengan Wellington “berdasarkan rasa saling hormat” dan berharap New Zealand juga akan bekerja dalam arah yang sama, dan menahan diri daripada “diplomasi loudspeaker,” kata kenyataan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.