New Zealand akan membuat langkah tembakau yang ‘sangat mengecewakan’

(SeaPRwire) –   Rancangan kerajaan baru kanan tengah untuk membatalkan undang-undang bertujuan mengekang jualan rokok

Kerajaan gabungan baru New Zealand telah memberi isyarat rancangan untuk membatalkan dasar-dasar anti merokok pentadbiran sebelumnya, dan sebaliknya akan menyokong akses umur yang sesuai kepada produk nikotin.

Pertubuhan kesihatan di negara itu telah menggelar langkah ini “amat mengecewakan” dan telah mendesak kerajaan baru untuk terus dengan dasar-dasar pencegahan merokok.

Kerajaan Parti Buruh New Zealand yang memimpin sebelumnya telah memperkenalkan pindaan yang bermula pada 2027 akan menjadikannya haram menjual tembakau kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 2008. Ia juga akan mengurangkan secara mendadak bilangan premis runcit yang dibenarkan menjual tembakau, bermula pada 2024. Selain itu, dasar-dasar bertujuan ‘de-nikotization’ rokok, dengan rancangan untuk melarang jualan tembakau merokok berkadar nikotin tinggi bermula 2025.

Walau bagaimanapun, kerajaan gabungan Parti Kebangsaan yang baru yang dipimpin, yang menewaskan Parti Buruh kiri yang bertapak dalam pilihan raya umum bulan lepas, telah menyatakan ia akan membatalkan pindaan ini menjelang Mac. Ia juga telah bersumpah untuk menukar keperluan produk vaping dan hanya mengenakan cukai ke atas produk yang dihisap.

Pembatalan dasar ini telah disokong oleh parti New Zealand First, yang telah keluar menyokong “akses umur yang sesuai kepada nikotin,” mendakwa bahawa bahan adiktif itu secara amnya selamat seperti kafein apabila dikonsumsi oleh orang dewasa.

Keputusan kerajaan baru itu telah dikecam oleh Koalisi Kesihatan Aotearoa (HCA) negara itu, yang menyatakan pembatalan undang-undang anti merokok akan menelan ribuan nyawa. Ia juga akan memberi kesan terbesar kepada populasi Maori negara itu, yang mempunyai kadar merokok tertinggi (19%), kata Profesor Lisa Te Morenga yang merupakan pengerusi bersama HCA.

“Ini merupakan kehilangan besar bagi kesihatan awam, dan kemenangan besar bagi industri tembakau – yang keuntungan akan ditingkatkan atas kos nyawa Kiwi,” kata Profesor Boyd Swinburn, pengerusi bersama HCA.

Beliau menambah bahawa kajian terkini telah mencadangkan dasar bebas merokok kerajaan Buruh akan menyelamatkan New Zealand sejumlah $790 juta dalam tempoh 20 tahun akan datang jika dilaksanakan sepenuhnya, dan akan mengurangkan kadar kematian disebabkan semua punca sebanyak 22% bagi wanita dan 9% bagi lelaki.

Pembatalan New Zealand terhadap dasar bebas merokok itu datang ketika banyak negara lain sebaliknya telah melaksanakan peraturan yang semakin ketat terhadap produk tembakau dan vaping, termasuk negara seperti Malaysia dan Singapura.

Di UK, Perdana Menteri Rishi Sunak telah memberi isyarat bulan lepas bahawa kerajaannya sedang meninjau untuk melarang jualan rokok kepada sesiapa yang dilahirkan selepas 1 Januari 2009, untuk mewujudkan “generasi bebas merokok” yang pertama. Rancangan itu bertujuan untuk sepenuhnya menghapuskan kebiasaan merokok dalam kalangan orang muda menjelang 2040, dan akhirnya menghapuskan amalan itu di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)