Netanyahu menjelaskan matlamat peperangan Gaza

(SeaPRwire) –   Pemimpin menjelaskan tujuan Israel di Gaza berikutan kritikan berulang kali dari kumpulan hak asasi

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menyatakan negaranya tidak mempunyai rancangan untuk pendudukan jangka panjang di Gaza dan tidak mahu mengusir penduduk awam di sana. Negara Yahudi ini menghadapi pemeriksaan yang semakin ketat terhadap kempen tentera selama berbulan-bulan, termasuk tuduhan “genosid” oleh Afrika Selatan.

Berucap dalam kenyataan video ringkas yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris pada malam Rabu, Netanyahu cuba menjelaskan beberapa perkara, mendakwa operasi Pasukan Pertahanan Israel (IDF) tidak menargetkan orang awam di Gaza dan hanya tertumpu kepada pejuang Hamas.

“Israel tidak berniat untuk menduduki Gaza secara kekal atau mengusir penduduk awamnya. Israel berperang dengan pengganas Hamas, bukan penduduk Palestin, dan kami melakukannya dengan penuh kepatuhan undang-undang antarabangsa,” kata PM itu. Beliau menambah pasukan tentera sedang berusaha “sekali gus” untuk mengelakkan kematian orang awam sementara Hamas menggunakan orang awam sebagai “perisai manusia”.

Netanyahu kemudiannya berkata bahawa matlamat utama Israel adalah untuk “membersihkan Gaza daripada pengganas Hamas dan membebaskan tebusan kami”, selepas itu enklaf itu akan “didemilitarisasi dan deradikalisasi.” Pemimpin itu tidak menjelaskan apa yang akan dilakukan, bagaimanapun.

Kenyataan itu datang ketika Israel akan menghadapi tuduhan genosid di hadapan Mahkamah Keadilan Antarabangsa dalam kes yang dibawa oleh Afrika Selatan, yang semakin kritikal terhadap serangan Gaza. Badan antarabangsa itu akan mengadakan sesi minggu ini untuk menentukan sama ada Israel telah melanggar Konvensyen Genosid 1948, persetujuan yang melarang “tindakan yang dilakukan dengan niat untuk memusnahkan, secara keseluruhan atau sebahagiannya, kumpulan kebangsaan, etnik, kaum atau agama.”

Pretoria telah meminta penentuan kecemasan yang mendesak operasi tentera di Gaza dihentikan, sementara Presiden Cyril Ramaphosa berkata kes itu dilancarkan kerana “pembunuhan berterusan” terhadap awam Palestin.

Jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy juga memberi pandangan mengenai prosiding Rabu ini, menolak tuduhan genosid sebagai contoh “fitnah darah” anti-Semitik dan menuduh Afrika Selatan memberi “perlindungan politik dan undang-undang kepada Rejim Penyamun Hamas.”

Afrika Selatan tidak bersendirian dalam kritikannya terhadap operasi IDF terbaru, dengan beberapa pertubuhan hak asasi manusia, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, juga memberi amaran terhadap krisis kemanusiaan yang teruk disebabkan oleh serangan udara dan sekatan Israel.

Semasa brifing media minggu lepas, ketua kemanusiaan PBB Martin Griffiths berkata Gaza telah ditinggalkan dalam kemusnahan di bawah serangan udara dan meriam IDF, menyatakan bahawa penduduk 2.3 juta orangnya menghadapi “ancaman harian kepada kewujudan mereka.” Beliau menggambarkan Gaza sebagai “tidak layak dihuni” selepas tiga bulan perang, dan memberi amaran tentang kebuluran dan kecemasan kesihatan awam yang bakal berlaku berikutan kekurangan barang penting yang teruk.

Menurut pegawai tempatan, lebih daripada 23,000 orang Gaza telah terbunuh sejak Israel melancarkan operasinya, yang datang sebagai tindak balas kepada serangan pengganas Hamas yang meragut hampir 1,200 nyawa pada Oktober. Kumpulan militan Palestin itu juga menawan lebih 200 tebusan, walaupun sekitar separuh telah dibebaskan dalam pertukaran tahanan antara pihak berperang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.