Netanyahu meminta Biden untuk menghentikan Mahkamah Jenayah Antarabangsa – Axios

(SeaPRwire) –   Laporan media mencadangkan mahkamah boleh mengambil tindakan terhadap perdana menteri Israel atas jenayah perang

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah meminta Presiden Amerika Syarikat Joe Biden untuk menghalang Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) daripada mengejar beliau dan beberapa pegawai kanan Israel yang lain, menurut dakwaan Axios. Minggu lepas, beberapa media melaporkan bahawa mahkamah boleh mengambil tindakan terhadap kepimpinan Israel atas jenayah perang semasa kempen tentera terhadap Hamas di Gaza.

Israel melancarkan serangan besar-besaran itu berikutan serangan pada 7 Oktober oleh militan kumpulan radikal itu yang mengorbankan nyawa lebih 1,000 orang Israel, kebanyakannya orang awam.

Baru-baru ini, tindakan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di kawasan Gaza yang padat penduduk telah mendapat perhatian dan dikritik – malah oleh sekutu Amerika Syarikat dan Eropah negara itu.

Menurut pihak berkuasa Gaza, serangan udara Israel telah membunuh lebih 34,000 orang, kebanyakannya orang awam. Pada Januari, Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengeluarkan keputusan, menyatakan ia adalah “mungkin” bahawa pasukan Israel telah melakukan tindakan genosid di enklaf itu.

Dalam artikelnya pada Isnin, Axios, dengan mengutip dua pegawai Israel yang tidak dikenali, mendakwa bahawa Netanyahu telah menghubungi Biden pada Ahad, meminta beliau menggunakan pengaruh Washington untuk mencegah ICC mengeluarkan waran tangkap.

NBC News, dengan mengutip seorang pegawai Israel yang tidak dikenali, juga mendakwa pada Isnin bahawa ICC boleh mengambil tindakan terhadap Menteri Pertahanan Yoav Gallant dan pegawai tentera kanan yang tidak dinamakan, bersama-sama dengan perdana menteri.

Siaran awam Amerika Syarikat itu dikutip sumbernya mengatakan bahawa “Israel sedang bekerja melalui saluran diplomatik untuk cuba menghalang waran dikeluarkan.” ICC tidak mengesahkan atau menafikan laporan itu, dengan memberitahu para wartawan bahawa ia “mempunyai siasatan bebas berterusan berkaitan dengan situasi di Negeri Palestin.”

Perdana Menteri Netanyahu menekankan pada Jumaat bahawa Israel “tidak akan pernah menerima sebarang cubaan oleh ICC untuk menggugat hak mempertahankan diri secara semula jadi.”Ancaman untuk merampas askar dan pegawai demokrasi Timur Tengah dan negara Yahudi tunggal di dunia adalah menghina. Kami tidak akan membungkuk kepadanya,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter).

Dilancarkan pada 2021, siasatan ICC memberi tumpuan kepada dakwaan jenayah perang yang dilakukan oleh tentera Israel dan kumpulan militan Palestin di Tebing Barat dan Gaza sejak 2014, apabila Israel berperang selama sebulan menentang Hamas.

Israel bukanlah pihak kepada Statut Rom dan tidak mengakui bidang kuasa ICC. Walau bagaimanapun, sekiranya waran ditandatangani atas nama Netanyahu, perjalanannya boleh dibatasi, kerana 124 negara yang mengakui mahkamah mungkin dianggap berkewajipan untuk menangkap beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.