Nepal Membantu Operasi Menyelamat Selepas Gempa Bumi Kuat Membunuh Sekurang-kurangnya 157 Orang

Nepal-Earthquake-2023

KATHMANDU, Nepal — Mangsa yang hidup dari gempa bumi kuat yang menggoncang Nepal barat laut di tengah malam menggambarkan getaran tiba-tiba diikuti rumah-rumah runtuh dan menanam seluruh keluarga, kerana jumlah korban meningkat ke 157 pada Sabtu.

Kebanyakan yang terbunuh terhimpit oleh puing-puing apabila rumah mereka — biasanya dibina dengan menumpuk batu dan kayu — runtuh di bawah kuasa gempa bumi tengah malam Jumaat, media tempatan melaporkan.

Semasa penyelamat bergegas untuk menghantar bantuan, operasi terhalang kerana banyak kampung gunung hanya boleh diakses dengan jalan kaki. Jalan juga terhalang oleh tanah runtuh yang dipicu oleh gempa bumi. Askar boleh dilihat berusaha membersihkan jalan yang terhalang.

Kerajaan sedang berusaha mendapatkan sebanyak mungkin bantuan ke kawasan yang terjejas, Timbalan Perdana Menteri Narayan Kaji Shrestha berkata pada Sabtu. Khemah, makanan dan ubat-ubatan dihantar melalui udara kerana beribu-ribu menjadi tunawarga malam itu.

“Saya sedang tidur lelap apabila tiba-tiba ia mula bergoncang dengan kuat. Saya cuba berlari tetapi keseluruhan rumah runtuh. Saya cuba melarikan diri tetapi separuh badan saya terkubur dalam puing-puing,” kata Bimal Kumar Karki, antara orang pertama yang dibawa ke hospital serantau.

“Saya menjerit, tetapi setiap jiran saya berada dalam keadaan yang sama dan menjerit meminta tolong. Ia mengambil hampir separuh jam hingga satu jam sebelum penyelamat menemui saya,” katanya.

Seorang lelaki lagi yang cedera pulih di hospital juga menggambarkan terkubur semasa tidur.

“Saya sedang tidur malam dan sekitar 10 atau 11 malam ia mula bergoncang dan rumah runtuh. Banyak rumah runtuh dan banyak orang terkubur,” kata Tika Ram Rana, yang kepalanya dibalut dengan pembalut putih.

Selain bantuan, penyelamat memberi tumpuan untuk mencari mangsa yang hidup.

Televisyen tempatan menyiarkan rakaman tentera mengeluarkan mayat sambil yang lain membantu menggali dan membawa orang cedera.

US Geological Survey menyatakan gempa bumi itu mempunyai magnitud awal 5.6 dan berlaku pada kedalaman 11 batu (18 kilometer) . Pusat Pemantauan & Penyelidikan Gempa Bumi Negara Nepal menyatakan pusat gempa bumi itu berada di Jajarkot, kira-kira 400 kilometer (250 batu) timur laut ibu negara, Kathmandu.

Di daerah Jajarkot, kawasan kebanyakannya pertanian, sekurang-kurangnya 105 orang disahkan mati manakala 52 terbunuh di daerah bersebelahan Rukum, pegawai-pegawai berkata. 184 lagi cedera.

Pegawai keselamatan bekerja dengan penduduk sepanjang malam untuk mengeluarkan mayat dan mangsa cedera dari rumah-rumah runtuh. Jumlah korban dijangka meningkat kerana hubungan masih terputus di banyak tempat, pihak berkuasa berkata.

Di hospital serantau di bandar Nepalgunj, lebih 100 katil disediakan dan pasukan doktor bersedia membantu mangsa cedera.

Selain helikopter menyelamat, pesawat kerajaan dan tentera kecil mampu mendarat di landasan gunung pendek juga digunakan untuk menghantar mangsa cedera ke Nepalgunj.

Perdana Menteri Pushpa Kamal Dahal terbang dengan helikopter bersama pasukan doktor. Dahal pernah memimpin pemberontakan bersenjata komunis pada 1996-2006 yang bermula di daerah yang terkena gempa bumi.

Gempa bumi, yang berlaku apabila banyak orang sudah tidur di rumah mereka, juga dirasakan di ibu negara India, New Delhi, lebih 800 kilometer (500 batu) jauhnya.

Gempa bumi kerap berlaku di Nepal bergunung-ganang. Gempa bumi 7.8 magnitud pada 2015 membunuh kira-kira 9,000 orang dan merosakkan kira-kira 1 juta struktur.

India jiran menawarkan bantuan dalam usaha menyelamat.

Perdana Menteri India Narendra Modi berkongsi di media sosial bahawa beliau sangat sedih dengan kehilangan nyawa dan kerosakan akibat gempa bumi di Nepal. “India berdiri bersama rakyat Nepal dan bersedia untuk memberikan semua bantuan yang mungkin,” katanya.