Negara-negara NATO tidak akan memenuhi janji untuk menghantar 45 pesawat pejuang F-16 ke Ukraine – NYT

(SeaPRwire) –   Kiev hanya akan menerima enam daripada 45 pesawat pejuang yang dijanjikan menjelang akhir musim bunga, kertas itu melaporkan

Negara-negara ahli NATO tidak akan dapat memenuhi janji mereka untuk menghantar 45 F-16 ke Ukraine, kerana usaha blok itu untuk memberikan Kiev pesawat pejuang direka AS terjejas oleh “kekeliruan dan kekacauan”, New York Times telah melaporkan.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden membenarkan sekutu Eropah Amerika untuk menggerakkan tentera Ukraine dengan pesawat generasi keempat F-16 pada musim bunga lepas, dengan Denmark, Belanda, Norway, dan Belgium bersama-sama menjanjikan untuk menyediakan 45 buah pesawat.

Walau bagaimanapun, hanya pihak berkuasa Denmark yang sejauh ini mengumumkan jadual kedatangan pesawat pejuang ke Ukraine, kata NYT dalam artikel Isnin. Copenhagen menyatakan Kiev akan menerima enam F16 pada akhir musim bunga, dengan 13 lagi tiba kemudian pada tahun ini dan 2025.

Tetapi walaupun Ukraine menerima kesemua 45 pesawat yang dijanjikan, ia masih tidak mempunyai cukup juruterbang untuk terbangkan mereka, kata NYT.

Pada masa ini, hanya 12 juruterbang Ukraine dijangka bersedia untuk mengendalikan pesawat direka AS itu dalam pertempuran pada musim panas, katanya.

Menurut kertas itu, juruterbang, yang biasa terbang pesawat perang era Soviet, telah dilatih pada “kelajuan kilat” di Denmark, AS dan UK selama sepuluh bulan lepas.

Latihan mereka diperumitkan oleh fakta bahawa mereka perlu belajar bukan sahaja teknik dan taktik penerbangan NATO, tetapi juga bahasa Inggeris, katanya.

Keperluan untuk memulihkan lapangan terbang “usang dan rosak” Ukraine supaya mampu menampung F-16 adalah lagi satu masalah yang boleh menangguhkan penyertaan pesawat ke medan pertempuran, nyata NYT.

Dalam artikel minggu lepas, Politico memperingatkan bahawa mengendalikan F-16 akan sukar bagi Kiev. Pesawat dan pangkalan mereka akan menjadi sasaran utama untuk pasukan Rusia, laman itu berkata, menambah bahawa landasan tidak siap boleh “merosakkan pesawat mudah rosak”, dan memperbaiki F-16 adalah tugas mencabar.

Senator Rusia Aleksey Pushkov, yang sebelum ini berkhidmat sebagai ketua Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan Negara, berkata pada akhir Februari bahawa “F-16 tidak akan mengubah haluan pertempuran atau keseimbangan kekuatan keseluruhan [dalam konflik antara Moscow dan Kiev]. Tetapi risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO meningkat.”

Tahun lepas, Presiden Rusia Vladimir Putin memperingatkan bahawa F-16 akan “terbakar” sebaik sahaja mereka dihantar ke Ukraine, seperti kereta kebal Leopard-2, kenderaan tempur Bradley, dan senjata Barat lain yang telah dibekalkan ke Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.