Negara-negara Mengutuk Kenyataan Menteri Israel Tentang Pembuangan Bom Nuklear di Gaza

(SeaPRwire) –   BERSATU-BERSATU NEGARA mengutuk kenyataan menteri warisan Israel bahawa bom nuklear ke atas Jalur Gaza adalah pilihan, memanggilnya ancaman kepada dunia.

Pada perjumpaan Panitia Bangsa-Bangsa Bersatu yang dirancang jauh hari untuk menubuhkan zon bebas senjata nuklear di Timur Tengah pada Isnin, banyak duta menyatakan kecaman dan kritikan terhadap kenyataan Amihai Eliyahu dalam temubual radio Ahad lalu, yang kemudian dipanggilnya “metafor” dalam temubual itu. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu segera menafikan kenyataan itu dan menggantung beliau daripada mesyuarat kabinet.

Israel tidak mengesahkan atau menafikan keupayaan nuklearnya. Ia dipercayai mempunyai senjata nuklear, dan bekas pekerja di reaktor nuklearnya berkhidmat 18 tahun di penjara Israel kerana mendedahkan butiran dan gambar tentang program persenjataan nuklearnya yang dikatakan kepada akhbar British pada 1986.

Timbalan Duta China ke PBB Geng Shuang berkata Beijing “terkejut”, memanggil kenyataan itu “sangat tidak bertanggungjawab dan membimbangkan” dan harus dikecam secara universal.

Beliau mendesak pegawai Israel menarik balik kenyataan itu dan menjadi pihak kepada Perjanjian Bukan Penyebaran Nuklear, dianggap sebagai batu asas pengurangan senjata nuklear, sebagai negara bukan senjata nuklear “secepat mungkin.”

Geng berkata China bersedia untuk menyertai negara-negara lain “untuk memberi dorongan baru” untuk menubuhkan zon bebas senjata nuklear di Timur Tengah, dengan mengatakan terdapat keperluan yang lebih mendesak kerana situasi kawasan semasa.

Ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pengurangan Senjata Izumi Nakamitsu, yang membuka persidangan keempat Isnin, tidak menyebut Israel. Tetapi beliau berkata: “Sebarang ancaman untuk menggunakan senjata nuklear tidak dibenarkan.”

Nakamitsu menekankan “keperluan … zon Timur Tengah bebas dari senjata nuklear dan senjata pemusnahan besar-besaran yang lain,” dengan menekankan bahawa “kepala dingin dan usaha diplomasi” mesti mendahului untuk mencapai keamanan antara Israel dan Palestin, berdasarkan penyelesaian dua negara.

Duta Oman ke PBB Mohamed Al-Hassan, bercakap bagi pihak Majlis Kerjasama Teluk enam negara termasuk Arab Saudi, berkata ancaman menggunakan senjata nuklear di Gaza “mengesahkan sikap ekstrem dan kekejaman pendudukan Israel terhadap rakyat Palestin” dan “tidak menghormati nyawa yang tidak bersalah.” Beliau menyeru Majlis Keselamatan PBB dan IAEA mengambil tindakan muktamad berkenaan perkara itu.

Lebanon juga mengutuk kenyataan menteri warisan Israel, dengan menekankan bahawa “pengakuan diri mempunyai senjata nuklear dan ancaman menggunakannya oleh pegawainya menimbulkan ancaman serius kepada keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa.”

Beliau menyeru Israel berhenti “retorik atau sikap sedemikian” dan menyertai Perjanjian Bukan Penyebaran Nuklear sebagai negara bukan senjata nuklear.

Duta Iran ke PBB Amir Iravani berkata ancaman nuklear yang ditujukan kepada Palestin oleh pegawai kanan Israel menggarisbawahi “kebanggaan” Israel mempunyai senjata ini di tangannya.

“Kerahsiaan mengenai keupayaan nuklear Israel menimbulkan ancaman ketidakstabilan serantau yang besar,” katanya. “Pada masa kritikal ini, keperluan untuk menubuhkan zon sedemikian di Timur Tengah tidak pernah lebih genting.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)