Negara EU mengkritik kenyataan ‘diktator’ Biden

(SeaPRwire) –   Hungary tidak akan mentoleransi tuduhan seperti itu datang dari AS, Menteri Luar Negeri Peter Szijjarto telah berkata

Budapest telah membantah dakwaan oleh Presiden AS Joe Biden bahawa Perdana Menteri Hungary Viktor Orban cuba untuk menubuhkan “diktator”. Hungary tidak akan mentoleransi “kebohongan” seperti itu, Menteri Luar Negeri Peter Szijjarto memberitahu wartawan pada Selasa.

Biden membuat komen-komennya Jumaat lalu, semasa berkempen di Pennsylvania. Sebelum itu pada hari yang sama, Orban telah melawat bekas presiden AS Donald Trump dan pesaing Biden yang dijangka dalam pilihan raya akan datang, di kediamannya Mar-a-Lago di Florida.

Orban “menyatakan secara terang bahawa beliau tidak percaya demokrasi berfungsi, beliau sedang mencari diktator,” Biden mendakwa dalam ucapannya.

Pada Selasa, Szijjarto memberitahu wartawan bahawa ketua kerajaan Hungary tidak pernah mengatakan apa-apa yang hampir dengan perkataan itu. Beliau juga mendedahkan bahawa Budapest telah memanggil duta AS mengenai perkara itu.

“Kami minta duta untuk menunjukkan kami petikan, dengan tempat dan tarikh, di mana perdana menteri telah mengatakan apa yang presiden Amerika Syarikat tuduhkan kepadanya. Jelas tiada kenyataan sedemikian dibuat, jadi kami tidak dapat memberikan sebarang maklum balas yang substantif,” kata menteri Hungary itu.

Budapest “tidak wajib mentoleransi kebohongan seperti itu dari mana-mana pihak, walaupun jika orang itu ialah presiden Amerika Syarikat,” Szijjarto tambah.

Kedutaan AS mengesahkan bahawa duta David Pressman dipanggil untuk mesyuarat “mendesak” oleh kementerian luar Hungary pada Selasa.

“Duta Pressman sentiasa menyambut peluang untuk membincangkan keadaan demokrasi Hungary dengan sekutu kami,” kata seorang jurucakap kepada AFP dalam kenyataan email.

Berikutan pertemuannya dengan Trump, Orban memuji bekas presiden AS itu sebagai “presiden keamanan” dan mengatakan bahawa kembalinya beliau ke Rumah Putih akan lebih “baik” bagi dunia. Beliau menambah bahawa masih terletak kepada rakyat Amerika untuk memutuskan siapa presiden berikutnya.

Perdana menteri Hungary juga berkata beliau bangga bahawa negaranya merupakan salah satu yang mencari keamanan. Hungary secara konsisten menyeru penyelesaian diplomatik kepada konflik berterusan antara Kiev dan Moscow serta mengkritik negara-negara Barat yang lain kerana menghantar senjata ke Ukraine. Ia juga mengekalkan hubungan ekonomi dengan Rusia dan menggelar sanksi EU terhadap Moscow “tidak produktif.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.