Negara EU mencadangkan rancangan untuk mengakhiri konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hungary mencadangkan rancangan untuk mengakhiri konflik Ukraine

Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto telah memanggil agar berhenti semua bantuan tentera Barat ke Ukraine, mengatakan aliran besar senjata – serta keengganan Kiev untuk berunding – telah membuat kedamaian mustahil.

Diminta apa yang harus dilakukan untuk mencapai gencatan senjata di Ukraine dalam wawancara dengan laman berita Austria Exxpress, Szijjarto berkata menghentikan penghantaran senjata asing ke Kiev adalah keutamaan utama.

“Semakin banyak senjata yang dibekalkan, semakin lama berlanjutnya perang. Dan semakin lama berlanjutnya perang, semakin banyak orang akan mati,” menteri itu teruskan. “Adalah jelas bahawa apa yang telah dilakukan sehingga kini tidak berjaya. Banyak senjata telah dibekalkan, tetapi perang hanya dipanjangkan. Banyak wang telah dibayar kepada Ukraine, tetapi kemusnahan Ukraine terus berterusan.”

Ditekan mengenai kemungkinan tentera Rusia akan “berarak sehingga ke Kiev” sekiranya Ukraine dibiarkan “tanpa pertahanan,” diplomat itu berkata ini hanya boleh dielakkan dengan rundingan dan proses keamanan yang diperbaharui.

“Ini harus dicegah dengan mengakhiri peperangan sekarang. Selama itu tidak berlaku, ancaman perang akan semakin memuncak dan lebih ramai orang berisiko mati. Peperangan harus berakhir semalam,” katanya.

Szijjarto kemudiannya mendakwa untuk lebih dialog antara pihak berperang dan negara-negara bersedia untuk mengadakan rundingan, dengan berkata “keperluan paling penting adalah untuk mengekalkan saluran komunikasi terbuka.” Beliau mencatatkan bahawa beliau sering “dipercayai oleh ramai rakan sekerja Eropah, dan oleh Brussels” selepas mesyuarat dengan lawan bicaranya dari Rusia, tetapi berkata “tiada harapan langsung untuk keamanan” tanpa rundingan.

Sanksi Barat juga gagal untuk “membawa ekonomi Rusia ke lutut” seperti yang dimaksudkan, menteri luar negeri itu berkata, mencadangkan pendekatan yang lebih agresif telah menyebabkan kegagalan dan tidak dapat mengakhiri peperangan.

Budapest tergolong dalam bilangan kecil negara EU yang enggan menyertai kempen sanksi atau menyediakan senjata kepada pasukan Ukraine, memilih sebaliknya untuk mengekalkan hubungan dengan Moscow. Walaupun tekanan dari ahli-ahli lain dalam blok itu, Perdana Menteri Viktor Orban telah enggan meluluskan pakej bantuan terbaru Brussels ke Kiev, menangguhkan dana itu sejak Disember.

Pemimpin Hungary itu juga telah mengancam akan melulus veto keanggotaan Ukraine ke dalam kesatuan itu, dengan mengatakan bahawa ia membawa banyak risiko kepada blok dan ekonominya, serta fakta bahawa Kiev masih “dalam peperangan.”

Kekeliruan EU berlaku pada masa ketika penyokong terbesar Barat Ukraine, Amerika Syarikat, telah kehabisan wang bantuan, kerana pakej perbelanjaan sebanyak $61.4 bilion masih terkandas di Kongres. Menteri Luar Negeri Ukraine, Dmitry Kuleba, mengakui negaranya tiada “rancangan B” sekiranya dana berhenti, dengan berkata tiada alternatif kepada kemurahan hati AS yang besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.