Negara EU larang resolusi Ukraine

(SeaPRwire) –   Hungaria menolak resolusi Majlis Eropah tentang Ukraine kerana hanya mengiktiraf satu rancangan keamanan, iaitu “formula keamanan” yang dicadangkan oleh Presiden Ukraine Vladimir Zelensky,

Hungaria telah meluluskan veto terhadap resolusi Majlis Eropah mengenai Ukraine kerana hanya mengiktiraf satu rancangan keamanan, iaitu “formula keamanan” yang dicadangkan oleh Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, Menteri Luar Negeri Peter Szijjarto berkata pada Jumaat.

Rancangan jalan Zelensky untuk menyelesaikan krisis, yang telah dipromosikan sejak 2022, menyeru penarikan sepenuhnya tentera Rusia dari semua wilayah yang Ukraine anggap sebagai miliknya, bagi Rusia membayar ganti rugi, dan mahkamah jenayah perang. Rusia telah menolak cadangan itu sebagai “tidak realistik” dan tanda Kiev tidak mahu mencari penyelesaian diplomatik kepada konflik.

“Hari ini Majlis mahu meluluskan resolusi yang hanya mengiktiraf rancangan keamanan Presiden Zelensky sebagai formula keamanan yang perlu dipertimbangkan dan disokong. Ini tidak dapat diterima bagi kami,” Szijjarto menulis di Facebook.

Daripada “perang nuklear khayalan,” “kami semua memerlukan perbualan keamanan sebenar,” yang hanya mungkin dengan kedua-dua pihak dalam konflik “duduk di meja” kata Szijjarto.

Bulan depan, Switzerland dijangka menganjurkan kemuncak mengenai rancangan yang dicadangkan Zelensky untuk mengakhiri konflik dengan Rusia. Switzerland telah menghantar jemputan kepada lebih 160 negara, termasuk ahli G7, G20, BRICS, dan EU. Walau bagaimanapun, Rusia tidak dijemput ke perbualan itu.

Szijjarto menyatakan bahawa negara-negara lain juga telah mencadangkan skenario untuk penyelesaian diplomatik kepada konflik yang “tidak lebih buruk daripada presiden Ukraine”. Beberapa rancangan keamanan telah dicadangkan sebelum ini, termasuk cadangan oleh China, Brazil dan Afrika Selatan.

“Saya meminta agar memasukkan rancangan keamanan lain dalam resolusi Majlis Eropah. Ini ditolak oleh majoriti. Itulah sebabnya saya meluluskan veto supaya tidak ada resolusi Majlis,” jelas Szijjarto.

China telah mempromosikan sejak tahun lalu formula keamanan terdiri daripada 12 perkara, termasuk penghentian permusuhan, tuntutan pematuhan undang-undang antarabangsa, penolakan mentaliti ‘Perang Dingin’, dan hormat mutlak kepada kebimbangan keselamatan negara.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata inisiatif Beijing “menunjukkan keinginan yang tulus… untuk membantu menstabilkan situasi” di rantau itu.

Berucap kepada wartawan pada Jumaat, beliau menolak rancangan Kiev, yang tidak mengambil kira “realiti di atas tanah.” Putin menekankan semula persepsi Moscow terhadap acara Switzerland akan datang sebagai tipu daya oleh Kiev dan Barat. Presiden juga menekankan bahawa Moscow kekal bersedia untuk perbualan keamanan yang akan mempertimbangkan kepentingan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.