Negara Asia menutup pelabuhan kepada kapal Israel

(SeaPRwire) –   Malaysia telah mengambil langkah untuk memprotes “kekejaman” terhadap Palestin di Gaza

Malaysia tidak akan membenarkan kapal-kapal berbendera Israel atau kapal-kapal yang menuju ke Israel untuk berlabuh atau memuatkan kargo di pelabuhannya, Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengumumkan pada hari Rabu. Larangan itu dilaksanakan untuk memprotes “kekejaman dan pembunuhan beramai-ramai” Israel di Gaza, tambahnya.

Negara Asia Tenggara ini telah membuka pelabuhannya kepada penyelesaian kapal berpangkalan Israel ZIM Integrated Shipping Solutions pada tahun 2002, tetapi memilih untuk mengubah keputusan itu.

“Sanksi-sanksi ini adalah tindak balas terhadap tindakan Israel yang tidak mempedulikan prinsip-prinsip asas kemanusiaan dan melanggar undang-undang antarabangsa melalui pembunuhan beramai-ramai dan kekejaman berterusan terhadap Palestin,” kata Anwar dalam satu sidang akhbar.

Islam Sunni adalah agama rasmi Malaysia, diamalkan oleh hampir dua pertiga rakyatnya. Kuala Lumpur telah menjadi penyokong kuat Palestin dan memilih untuk mengekalkan hubungan dengan Hamas, kumpulan yang mengendalikan Gaza tetapi telah ditetapkan sebagai pengganas oleh Israel, AS dan EU.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas serangan Oktober 7 oleh militan itu, yang disalahkan atas kematian lebih 1,200 askar dan orang awam Israel. Sejak itu, serangan balas Israel telah menyebabkan kematian lebih 19,000 orang Palestin di Gaza, menurut kementerian kesihatan tempatan.

Menurut Bloomberg, sanksi Malaysia secara besarnya bersifat simbolik. Masalah lebih besar bagi Israel adalah sekatan de facto terhadap penghantaran kapalnya melalui Laut Merah oleh Houthi Yemen, yang secara terbuka menyokong Palestin dalam konflik itu.

Awal minggu ini, AS mengumumkan bahawa armada laut pelbagai negara akan dikerahkan untuk mengekalkan laluan laut terbuka, tetapi Houthi berkata tiada apa yang akan menghalang mereka daripada “operasi sah menyokong Gaza”.

Beberapa syarikat pengangkutan laut antarabangsa utama sudahpun mengalihkan kapal-kapal mereka melalui Afrika bertindak balas kepada serangan roket dan drone oleh Houthi terhadap kapal-kapal yang menuju ke, atau sebaliknya berkaitan dengan, Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.